Byggahus.se

Fixa mekanisk frånluft i flerfamiljshus fr. 1951?

 1. Dracula
  Medlem · Stockholm · 573 inlägg

  Dracula

  Medlem
  Vi är ca 18 lägenehter i ett 2 vån-hus, L-format, från 1951-52. Självdrags vent.

  Någon i föreningen kollade pris med vent-firma och det skulle kosta 74' kr per takfläkt (vi behöver 4 fläktar, en till varje trappuppgång)

  Fläktarna måste ju styras på något sätt, så de kör ut tillräckligt med luft under årets olika årstider/temperaturer. Hur funkar detta? Vi har också bergvärmesystem och "upp to date" modernt uppvärmningssystem. Ska fläktarna på taket samverkar med uppvärmningssystemet?

  Vad i övrigt bör kollas upp så man inte gör någon tabbe?
   
 2. E
  Medlem · värmland · 2 414 inlägg

  exerg

  Medlem
  Fläkt EC med tryckstyrning 15 000:- samlingskåpa på bef skorsten 2500:- mont + el 4000:- inkl moms/ 1500 kbm/tim/skorsten "Ett nyligenjobb" i detta fall ingick kökskåpor vilket förklara tryckstyrningen.
   
 3. Dracula
  Medlem · Stockholm · 573 inlägg

  Dracula

  Medlem
  Tack.

  Fick veta att priset 74 lax var fel, det var billigare. Fick också veta att man la ner projektet tidigare pga aspets i huset. Men jag förstår inte tanken med detta, då man också har radon i kåken som man vill ventilera ut.
   
 4. Dracula
  Medlem · Stockholm · 573 inlägg

  Dracula

  Medlem
  Pratade med en kille som berättade att dem hade någon form av nålfilts/värmebatteri-lösning som återanvänder varm utluft och sedan via rör på taket knuffar ner värmen igen. Men hur värmen egentligen återanvändes vet jag ej. Vet du mer?
   
 5. E
  Medlem · värmland · 2 414 inlägg

  exerg

  Medlem
  Att föra ner återvunnen luft är inte realistiskt men det vanliga är att frånluften värmer upp ett batteri (likt en bilkylare) med brinelösning (ofta vatten/glykol) som cirkulerar ner till en värmepump som i sin tur tillverkar varmvatten till huset.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.