Fel i objektsbeskrivningen

3k läst  13 svar

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Hej! När säljaren har skrivit under på att uppgifterna i objektsbeskrivningen är korrekta, hur bindande är det rent juridiskt?
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Det beror nog på.

  Men det är ju någon form av intyg från säljaren att informationen stämmer. Samtidigt så kan där ju stå saker som säljaren knappast kan veta.

  Det är ingen exakt vetenskap.
   
 3. L
  Medlem Nivå 1
  Säljaren har uppgett en större boyta än vad som är korrekt. Kan säljaren hävda att det inte föreligger något fel pga att köparen inte tagit ut egna dokument för att kontrollera bostadens yta före köp?
   
 4. N
  Tillbyggare · Nivå 8
  En standardformulering i prospektet vid lägenhetsköp/fastighetsköp brukar vara att areauppgifter kan vara osäkra och att man som köpare bör kontrollamäta arean om man anser det vara viktigt.
   
  • Laddar…
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Det där är en lite knepig fråga.

  Det som står i objektbeskrivningen kan ses som en form av utfästelse från säljaren om en viss egenskap. Om en utfästelse är giltig, och då skall den vara entydig och specifik. Om det då står en specifik yta, tydligt. SÅ kan det vara en giltig utfästelse (men typ "rymligt", "stort" är exempel på ogiltiga utfästelser).

  Om det då finns en giltig utfästelse, så minskar det din undersökningsplikt som köpare, men den försvinner inte helt.

  Exakt hur man skall tolka det, vet du inte förrän det hamnar i en domstol. Men om du lätt ser att säljarens uppgifter verkar orimliga, då gäller ändå din undersökningsplikt. Det kan också vara så att om det finns en yta som man lätt ser är tveksam. Typ låg takhöjd på en våning (så den inte är giltig boyta). Då bör man som köpare inse att här kan finnas ett missförstånd om hur man mäter, och kontrollera,

  Det beror ju också väldigt mycket på exakt hur ytan anges. Står det ex. bara 150 kvm. Så är det mindre värt än om det står 150 kvm, uppmätt av mätkonsult xxxx 2019-02-10. Ofta anges ex, 150 kvm, enligt taxering. En sådan uppgift bör man inse att den ofta inte stämmer. Eller rättare sagt, det stämmer troligen att enligt taxeringen är huset 150 kvm, men den verkliga ytan är ofta en annan.

  jag vet inte vad det är för dokument du borde ha tagit ut enl. säljaren. Den enda undersökning som är värd något är att mäta upp ytan. En yta som ex. finns i bygglovshandlingarna behöver inte stämma, lika lite som taxeringsinformation.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · Nivå 16
  Sen så har ju boendeyta beräknats annorlunda tidigare än man gör numera och då kan man få stora avvikelser.
   
 7. L
  Medlem Nivå 1
  Hur stora avvikelser ser du som godtagbara?
   
 8. L
  Medlem Nivå 10
  En vän köpte en bostadsrätt där det stod fiber ingår. Det visade sig att de dragit in fiber men att man själv fick välja samt bekosta. Hade blivit vansinnig om det gällt mig.

  Undersökningsplikten är dock långtgående. Kunde du hittar svaret själv också kan säljarens ord bero på okunskap
   
  • Laddar…
 9. Leeten
  Husägare Nivå 3
  När vi tittade på vårt hus stod det fjärrvärme.
  Men bilderna visade ganska klart direktel.
  Dock vid ändringen sedan så stod det vattenburen el. Vilket det inte heller var.

  Tror det var nåt säljknep från mäklaren. Fjärrvärme här drar mer folk än direktel.
  Nu blev de ingen visning då vi köpte direkt men. Man får granska varenda liten pinal vid köp!
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Nivå 9
  Ja vattenburen el hade nog inte varit så bra....
   
 11. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Direktverkande el är ju också en typ av fjärrvärme... Såvida man inte producerar elen hemma såklart. :)
   
 12. Leeten
  Husägare Nivå 3
  Jo fast i en allmän beskrivning, så drar ju folk mer öronen åt sig om det står direktel än fjärrvärme.
   
 13. B
  Medlem · Nivå 16
  För lägenheter kring 100 kvm är det normalt att det skiljer kring 10 kvm beroende på när/hur de mättes upp.

  Men som sagt det måste vara väldigt ovanligt att det inte står något om att boytan är ungefärlig (eller någon liknande term) i köpehandlingarna och att det åligger köparen att mäta om värdet är viktigt.
   
 14. J
  Självbyggare Nivå 1
  Det beror på huruvida man har reserverat sig för att uppgiften kan vara felaktig i objektsbeskrivningen. Man kan nämligen avtala bort ansvar som normalt täcks i jordabalken 4 kap. 19 paragrafen (fel i fastighet vid köp) genom friskrivningar. Just för boarea så är det ganska vanligt att man gjort det i objektsbeskrivningen. Har man inte gjort det så skulle du kunna hävda att det är en utfästelse som gör att undersökningsplikten i detta avseende minskar. Förutsatt att det inte är en uppenbart felaktig uppgift. Det finns ett intressant rättsfall kring det här att läsa:
  https://lagen.nu/dom/rh/1997:31
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: