Byggahus.se

Får man dra rör och sätta dosor?

 1. K
  Medlem Nivå 5
  Läste på forumet att någon sa att man inte får dra tomrör och sätta upp dosor själv som lekman.
  Utan även detta måste göras av behörig elektriker.
  Nån som kan tala om vart detta står ordagrant?
  Menar om du har väggarna öppna och allt är 100% inspekterbart och elektriker går med på att man gör dessa delar själv är det ändå en olaglig installation bara för han inte dragit rören?
  Numera kör man ju mest på färdigdragen koppar i rören också.
  Det innebär ju i så fall att alla som har ett gammalt hus utan papper på elinstallationen måste riva väggarna och dra nya tomrör och sätta upp nya dosor eftersom man inte vet om det är en behörig elektriker som gjort jobbet.

  Å var inte oroliga för har elektriker här som håller på och drar elen utan min inblandning :).
  Var mest bara en undran och framför allt om det stämmer får nån gärna länka till källan.
   
 2. larsbj
  Medlem · Nivå 13
  Detta har diskuterats i oändlighet i flera trådar, och svaret verkar vara nej det får man inte.
  Samtidigt som det är riskfritt att göra det om man vet vad man gör, ingen dömd ännu iallafall.
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 21
  Vi diskuterar förläggning av golvvärmekabel i granntråden så jag återanvänder referenserna.

  Elsäkerhetsverket menar att det är elinstallationsarbete. Läs t ex i deras Handbok - Elinstallationer enligt elsäkerhetslagen. Här från sidan 34, tabell 5:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2017-06-19 kl. 21.34.00.png
   
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det finns inte någon text i lagstiftning, föreskrifter eller standarder (det som reglerar installationer) som explicit nämner att det är behörighetskrävande att montera/installera rör och dosor.

  Men det står lika lite explicit att det är behörighetskrävande att koppla gruppcentraler, 500 ampers fördelningscentraler, 400kV kraftledningar eller generatorerna i kärnkraftverk.
  Så att det saknas ett skrivet förbud mot detta bör rimligtvis inte betyda att det är tillåtet för vem som helst. :)


  Det som står är att det krävs behörighet för att utföra en starkströmsanläggning.
  Och VP-rör och apparatdosor utgör den andra isoleringsbarriären runt ledningarna i rören/dosorna. Du kan se det som att rören/dosorna helt enkelt är en del av den elektriska ledningen.

  Drar man kabel (som redan har två lager isolering) i röret kan jag däremot tycka att det kommer så långt ut i gråzonen att det går att ifrågasätta om det ska vara behörighetskrävande. Men det är naturligtvis inte domstolsprövat, så vi saknar helt och hållet prejudikat.

  Men framförallt har elsäkerhetsverket gjort sin tolkning och många upprepade gånger angivit att rörförläggning och montage av dosor ingår i starkströmsanläggningen och är därmed behörighetskrävande. Även rör i mark för markkabel.
  Och då ESV är satt att övervaka regelverket och efterlevnad, samt skriva föreskrifter inom området som då gäller såsom lag, och dessutom kan antas bli delaktiga i ev rättegångar som sakkunnig myndighet så anser jag att det bara vore dumt att inte inse tyngden i deras åsikter och tolkningar.
   
 5. Bernieberg
  Medlem · Nivå 19
  Man får trösta sig med att det faktiskt inte är elinstallationsarbete att sätta en stickpropp i ett uttag enligt tabellen. Annars hade man haft en nära relation till sin elektriker :)
   
 6. K
  Medlem Nivå 5
  Ok tack för input :).

  Hur som är det ju väldigt märkligt att man inte skall kunna göra detta själv om det är 100% inspekterbart och man får ut en elektriker som går igenom grundligt och godkänner installationen.

  För med andra ord så alla som har ett äldre hus och inte kan visa på papperet vem som gjort installationen är ju då med andra ord olagliga installationer.
  Ända sättet att få det godkänt är att riva upp samtliga väggar och sätta dit nya rör dosor och dra i kabel.

  Drar elektrikerna i nya kablar i befintliga gamla rör gör han alltså fel då han inte har en aning om vem som dragit rören och satt upp dosorna :crysmile:?
   
  • Laddar…
 7. T
  Medlem · Nivå 17
  Nej. Du behöver inte kunna bevisa att dina installationer har gjorts av behörig elektriker. Om det brinner så är det dock enklare för dig som husägare att kunna visa en lapp.
  Jag skulle vilja påstå att det är väldigt få som kan det. Om dock försäkringsbolaget kan påvisa att din brand har uppstått pga felaktig installation så kan dom reducera ersättning, även till noll.
  Det är kanske olagligt att installera utan behörighet men det är inte olagligt att inneha en anläggning som installerats av obehöriga.
  Men en sak är klar: fastighetsägare har det yttersta ansvaret för en säker elinstallationen. Du kan inte skylla på någon annan.
   
 8. useless
  Lök. · Nivå 25
  Brottet preskriberas efter 2 år. Sen är anläggningen laglig. (y)
   
 9. K
  Medlem Nivå 5
  Ok men så bara man inte vet som gjort installationen så är det grönt alltså :p.
  Ibland blir man ju bara mörkrädd.

  Köper att man skulle kunna kräva att en ny elinstallation är "besiktad".
  Men du kan ju bygga ett helt hus själv utan nån behörighet förutom elen.
  Enda som krävs är att du följer alla krav osv.
  Ska man följa idiotin som skapats vad det gäller el borde man ju inte få lov att bygga ett helt hus själv där risken finns att det skall rasa samman och förolycka en hel familj t.ex.
  Tror det är fler som skadar sig allvarligt på grund av okunskap vad det gäller byggställningar och undermåliga byggen än folk som drar sin egen el.
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Det som är olagligt, är att utföra en elinstallation om man inte arbetar under behörighetssystemet. Anläggningen som sådan blir inte olaglig, om den är korrekt utförd.

  En elektriker som skall dra i tråd i ett bef. rör kan på goda grunder anta att det är OK, att det är draget av en elektriker, eftersom något annat vore olagligt.

  Om elektrikern däremot VET att rören är hempulade, då får han inte använda dem i en elinstallation, OM det mot förmodan blir en olycka så har han varit vårdslös som använt de olagligt installerade rören, och kan dömas för vållande till annans död etc.

  Jag antar dock att om det hempulade är inspekterbart i sin helhet, så borde inte elektriken kunna bli ansvarig för missar, mer än om han själv hade ställt till det.
   
 11. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 21
  Elsäkerhetslagen 52 § verkar annars vara en hårding:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2017-06-20 kl. 05.53.44.png


  Men är det inte så att ingen har dömts för hemmapul genom tiderna?
   
 12. Bernieberg
  Medlem · Nivå 19
  Den slarvige pularen kanske går fri men om anläggningen har uppenbara brister blir den väl inte laglig sett ur anläggningsinnehavarens perspektiv, eller är det så att han bara är ytterst ansvarig om något skiter sig men har inget juridiskt tvång att den ska vara ok?
   
 13. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 21
  Anläggningsinnehavaren ska enligt elsäkerhetslagen 6 § se till att det "fortlöpande kontrolleras att anläggningen ger betryggande säkerhet mot personskada och sakskada". Bryter man mot det är det böter eller fängelse som gäller. I teorin alltså.
   
 14. Bernieberg
  Medlem · Nivå 19
  Ja regelverket är långtgående när det gäller elinstallation men det är ju inte riktigt så enkelt som du beskriver att bygga ett totalt bristfälligt hus som rasar ihop vid första vindpust. Även denna del av bygget är ju reglerad exempelvis genom bygglov med kontrollplan.

  Däremot så kan jag ju skicka ut min treåring i verkstan för att byta alla bromsslangar på bilen innan hela familjen drar iväg i 110 km/h. Där tycker jag att obalansen jämfört med elarbete är större.
   
 15. Bernieberg
  Medlem · Nivå 19
  Då blir en dålig anläggning aldrig laglig i alla fall vilket åtminstonde är en bra tanke. Får väl gå morgonronden efter kaffet och kolla så det inte tillkommit nåt fulpul här hemma.