Byggahus.se

Experternas råd om att bygga till

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 356 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Det finns inga standardlösningar för hur man bygger till. En bra tillbyggnad ska anpassas till det befintliga husets stil, teknik och material.


  Du kan läsa artikeln här: Experternas råd om att bygga till
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Sara

  Bra artikel om tillbyggnader. Men också något avskräckande... Det är många faktorer som spelar en viktig roll vid planerandet av en tillbyggnad, men min erfarenhet som privatperson efter att ha totalrenoverat och byggt ut vårat gamla sekelskifteshus, är att ALLT är möjligt. Vi har på 7 år utökat vårat från början relativt lilla hus på ca 110kvm till ett, i våra ögon drömhus på drygt 200kvm. Vi har gjort vår renovering och våra tillbyggnader varsamt och med hänsyn till husets ursprungliga charm och förutsättningar. Jag tror det är många som funderar på att bygga till sitt hus, men inte riktigt vet var de ska börja. Ofta är man i en intensiv period i livet när man är i behov av ett större boende, med småbarn och jobb osv. När då alla de tekniska förutsättningarna för ett husbygge /tillbyggnad, presenteras blir det ofta överväldigande. Mitt råd är att börja med en behovslista och därefter en önskelista. Vad behöver vi och vad skulle vilja ha, på två separata listor. Hämta inspiration från kataloger, åk runt och se hur andra hus har gjort och _därefter_ ta kontakt med en fackman. Tex en duktig och erfaren arkitekt kan hjälpa till med både förverkligandet av drömhuset, med skisser/ritningar. Dessutom med bygghandlingar, kontakt med kommunen och kontraktsskrivande för själva upphandlingen av bygget. Har man kommit så här långt är hälften vunnit. Idag (sep 2008), nästan 2 år senare börjar vi se resultatet av flera års funderande och planerade och jag kan säga att vi är så nöjda och värt all den tid vi lagt ned! Hälsningar Sara
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Holger Wästlund

  Om man ska bygga till kan man ju välja mellan att anlita byggare eller göra det mesta själv. Man kanske redan har kontakt med en byggare som man är nöjd med. I samtliga dessa fall, alltså antingen man tänker ta in en eller flera offerter eller inte rekommenderar jag att man börjar skriva på ett enkelt förfrågningsunderlag på ett väldigt tidigt stadium. Det är ett bra underlag när man förhandlar fram bra priser på jobb och material. Det är ett utmärkt underlag för att ha kontroll på kostnaderna. Man glömmer inget och man kan påverka kostnaderna i det tidiga skedet då man inte ännu börjat lägga ut de stora pengarna. Med förfrågningsunderlaget i handen kan man planera inköpen på ett smart sätt, kontrollera olika varors leveranstider och se till att allt blir beställt i god tid. Det blir inga oklarheter om vad som ska göras. Allt blir kristallklart eftersom det står tydligt i förfrågningsunderlaget. Förfrågningsunderlaget blir en viktig del av ett avtal om du skriver ett sådant mellan dig och en entreprenör som du anlitar. Det gäller både vid fast pris och vid löpande räkning.
   
 4. T
  Medlem · Värmland · 101 inlägg

  torporoman

  Medlem
  "Det är också viktigt att tillbyggnaden inte fästs vid den befintliga byggnaden. Tillbyggnaden ska kunna röra sig fritt."

  Jag har kollat runt på bilder av tillbyggnader, det ser ut som att 100% av dem är infästa direkt i husstommen. HUR bygger man utan att fästa in det i befintlig byggnad?
   
 5. G
  Anonym

  gäst

  Anonym
  Undrar exakt samma sak...?
   
 6. J
  Medlem · D · 1 081 inlägg

  Jehu

  Medlem
  Det är sällan en utbyggnad tillför några estetiska värden till en fastighet. Vanligtvis blir det tvärtom. I värsta fall en låda utanpå den befintliga byggnaden. Kanske med en balkong ovanpå i god svensk tradition, som aldrig kommer att användas av uippenbara skäl.
  Varför inte leta efter ett större hus istället? Det dräller redan av fula tillbyggnader i vårt land.
  Eller bygg nytt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.