Elproblem i snickarbod!

2k läst  37 svar

 1. pleqtiz
  Verktygstokig Nivå 10
  Hej alla!

  Vi fick ett litet problem i min snickarbod! När vi nu plötsligt satte i en skarvsladd så försvann all ström, en säkring slog till men inte jordfelsbrytaren.. nu i efterhand så så fort vi sätter i en förbrukare tex laddare så tänds en av lamporna i taket" lysröret närmast centralen" annars funkar inget, varken trefas eller enfas grupperna.

  Hur går jag nu vidare? Ringer elektriker?
   
 2. T
  Medlem · Nivå 12
  Har en eller två faser av matningen till boden försvunnit? Kommer matningen från huvudhuset? Är där allting OK?
   
 3. pleqtiz
  Verktygstokig Nivå 10
  Nej alla faser ska finns där! Matningen kommer från en stolpe och det delar där med huset.. nu fick jag höra att det går ström in i huset men såfort man slår på strömmen till tex belysningen så går det ner till 0 volt?
   
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 21
  Börja med att kontrollera mätarsäkringarna, att alla tre är hela. Det kanske inte syns på dem att de löst ut så byt dem. Kvarstår felet är det något allvarligare som kräver en elektriker.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 15
  Du har en/flera flerfasbelastningar inkopplade & igång samt att en gången huvudsäkring.
  Dom fenomen du berättar är typiskt för ovan nämnda orsak.
   
 6. pleqtiz
  Verktygstokig Nivå 10
  Kollade lite nu och dessa värden fick vi..

  Jord och fas 1 219v
  Jord och fas 2 209v
  Jord och fas 3 211v
  Obelastat

  Jord och fas 1 005v
  Jord och fas 2 396v
  Jord och fas 3 396v
  Med belysning på
  Och alla grupper avslagna


  I stolpen är det
  Jord och fas 1 220v
  Jord och fas 2 220v
  Jord och fas 3 220v

  En av trefas funkar tydligen och den maskinen är strömförande då de får stötar av den?
   
 7. Ljus
  Husägare · Nivå 5
  Mät fas mot fas! Om det inte är en trasig huvudsäkring som orsakar problemet ska du ha runt 400 volt
   
 8. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 21
  Detta låter som nollsläpp, att nollan eller PEN-ledaren gått av någonstans efter stolpen. Ni bör bryta strömmen i stolpen och kalla in en elektriker, om ni inte själva ser något uppenbart fel t.ex i mätarskåpet. Dvs om ni upplever att maskinen är strömförande så ska ni bryta strömmen nu.
   
 9. pleqtiz
  Verktygstokig Nivå 10
  Mot fas1 och fas2 403v
  Mot fas1 och fas3 403v
  Mot fas2 och fas3 403v
   
 10. pleqtiz
  Verktygstokig Nivå 10
  Ja maskinen är strömförande.. såfort dom tar i den så får dom en rejäl kyss! Ja dom skulle bryta strömmen nu och så får jag ringa elektriker imorgon Tack för hjälpen!
   
  Ljus, tommib, Asgarvad och 1 till gillar
 11. S
  Medlem Nivå 9
  Fundera vilken väg strömmen tagit genom kroppen, från maskin till annan ledande del, hand till hand eller annat håll och hur länge?
  Vid fel förutsättningar kan ett läkarbesök med EKG och lite annat vara på plats kanske..
  Kan kännas omständligt att uppsöka läkarvård, helst om allt känns ok men har man fått en "rejäl kyss" genom hjärtat kan detta, om än väldigt osannolikt, orsaka stora skador.
   
 12. pleqtiz
  Verktygstokig Nivå 10
  Där sa du nåt.. ringde just och kollade med mor och farsgubben hade inte tagit i maskinen(sågverk) , han har pacemaker! va lillebror som hade fått en del smällar! Skulle se om inte han skulle åka och kolla upp allt hos doktorn!
   
 13. Demmpa
  Husägare · Nivå 15
  Tyvärr så är en del läkare "slappa" gällande elolyckor, en del säger typ "det är bara 'hushållsel' det behövs ingen undersökning när du inte känner något", då gäller det att stå på sig och kräva undersökning, annars hota med anmälan till bla HSAN. Som sagt, ström genom hjärtat är inte säkert att det ger symtom med en gång utan det kan komma senare.


  OT (rejält OT):
  Jag har en skada inne i kroppen (ej av el) som jag som barn & ungdom gick regelbundet (mot slutet vart tredje år) hos läkare för kontroll, när jag var 16-18 (slutet av 80-talet) tyckte läkaren att jag inte behöve kontrolleras mer, utan jag kunde kontakta sjukvården när jag kände besvär. Tack vare mitt nuvarande jobb (företagsläkaren skickade remiss till landstinget) så gjörs det idag återigen kontroller, nu varje år samt att jag dagligen äter medicin. Jag har i efterhand läst en massa angående min skada, när man väl känner besvär av skadan så är det så allvarligt att man är nära döden.
   
 14. tommib
  Självbyggare · Nivå 14
  Du får gärna leverera en källa på ditt påstående om ström genom hjärtat som ger problem senare.

  I Läkartidningen publicerades i december 2016 en artikel som behandlar ämnet. Jag tittade på det då men orkade inte göra något med det. Kanske kan jag kolla imorgon när jag är på jobbet och kan läsa orginalartiklarna. Spontant känns det som att det finns stor risk för olika fel (fintrådsneuropati kan orsakas av en mängd andra saker, t.ex. diabetes) men jag ska nog inte uttala mig innan jag läser källorna.

  Ang. ditt OT så är det bara att beklaga att du har besvär. Är det något med kontrollerna som ändrar något eller har det bara att göra med en känsla av att vara omhändertagen?
   
 15. T
  Medlem · Nivå 12
  Vilka är DOM förresten? Hyr dom din lokal? Dina polare? Din familj? Tänk på att fastighetsägaren alltid ansvarig för elfel. Det går inte att skylla på installatören!
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: