Byggahus.se

ELproblem.. Dolt fel??

 1. S
  Medlem · 838 inlägg

  Stefan_h

  Medlem
  Vi köpte ett hus för knappt ett år sen.. Har nu bott här i ett år och hittat en massa konstigt med elsystemet.
  1: har ett fläktsystem i huset som tar varmluft i vardagsrummet ( ovanför en kamin ) O sprider de i resten av huset. Om den fläkten är igång och teven. Och man sätter på belysningen ovanför vasken i köket, då tackar boxern för sig, hänt 3 ggr nu.
  2: o de mest allvarliga, håller på o renovera badrummet.Tog bort ett el element o kunde då konstatera att 2 av 3 faser inte är avsäkrade med nån säkring.. Livsfarligt..

  Vi vet att de som bodde här för 6-7 år sen var riktiga hemmapulare som gjorde saker hellre än bra om vi säger så... O vi vet att de var de som satte in elementen..

  Har man nån chans att få de som dolt fel..
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: ELproblem.. Dolt fel??

  Ta dit en el-besiktningsman som får gå igenom elsystemet.
  Alla kopplingar som inte är fackmässigt utförda borde ni kunna kräva ersättning för att låta åtgärdas av en auktoriserad elektriker.

  Det är ju en fastighetsägares ansvar att elen är rätt utförd av en utbildad elektriker.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 44 046 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: ELproblem.. Dolt fel??

  Om vi börjar med själva felet. Det du beskriver (om boxern, går den alltså sönder?) låter som att det ev. är fel på en Nolla/Pen ledare. Detta fel är nog det farligaste man kan ha, och du måste genast ta dit en elektriker som får undersöka, igentligen borde du slå av huvudbrytaren tills du får det undersökt, det kan handla om akut brandrisk!

  Huruvida den dåliga elen sedan är ett dolt fel eller ej är lite knepigare att uttala sig om, dels handlar det om vad som vilket skick huset var i vid övertagandet (hade ni någon anledninga att anta att det kunde vara fel? i så fall är det inte dolt). Du säger ex. att du vet att det är förre ägaren som själv monterat ellementet, hade du anledning att tro det redan när ni köpte så är elfelet inte ett dolt fel.

  Om ni strikt kan bevisa att det är den tidigare ägaren som själv gjort arbetena, och om de är så dåliga som ni misstänker, så är det däremot kriminellt, brott mot ellagen (tror jag den heter), allmänfarlig vårdlöshet osv. Ett hot om polisanmälan kanske kan göra honom betalningsvillig. Däremot så tror jag inte att polisen bryr sig såvida ingen faktiskt dör eller huset brinner ned.
   
 4. K
  Medlem · Malmö · 1 627 inlägg

  kindvall

  Medlem

  Re: ELproblem.. Dolt fel??

  En del digitalboxar verkar vara mycket känsliga för strömspikar mm. Jag har läst om Boxerägare som fått tillfälligt svart ruta (avbrott i mottagningen) av mopeder utanför, kylskåp, mikrovågsugnar mm.
  Vad händer med boxen? Går den sönder, stänger av sig, eller tappar den mottagningen?
   
 5. S
  Medlem · 838 inlägg

  Stefan_h

  Medlem

  Re: ELproblem.. Dolt fel??

  Tack för alla svaren. Boxern går sönder.. Har vart o bytt den 3 ggr...
  Vi har i efterhand fått reda på av grannar att tidigare ägare gjort saker hellre än bra..
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 44 046 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: ELproblem.. Dolt fel??

  Då upprepar jag att du måste få detta kontrollerat av en riktig elektriker genast!

  Huset kan brinna ner vilken minut som helst. Om boxern blir förstörd så har du troligen överspänning i ett eller flera uttag under vissa förutsättningar.

  När du sedan vet hur allvarligt felet är så får du börja fundera på vad du kan få ut av säljaren, men nu gäller det att skydda liv och egendom i första hand.
   
 7. S
  Medlem · 838 inlägg

  Stefan_h

  Medlem

  Re: ELproblem.. Dolt fel??

  Har spenderat em åt att ringa elektriker.. Ingen som har tid o komma på minst 2 veckor..  >:( >:( >:( kom till slut överens med elektrikern som ska koppla in elen i badrummet som nu renoveras, han kommer om 3 veckor o han lägger en hel dag här på inkoppling/felsökning. Istället för 1 timme på inkoppling.. :) :)
   
 8. snickarboden
  Medlem · Skåne · 4 736 inlägg

  snickarboden

  Medlem

  Re: ELproblem.. Dolt fel??

  Gissa om jag önskar att denna tråden kopierades in i el-forumet med *suck*
  Volvo>Njaaa, det är fastighetsägarens ansvar att anläggningen är i fullgott skick och uppfyller föreskrifterna. Däri är en viss skillnad...

  /Kent
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.