Byggahus.se

Elfel

 1. L
  Medlem · Norrbotten · 11 inlägg

  Lofgren

  Medlem
  Har upptäckt diverse elfel i huset. Bl a ett uttag där "pularen" skalat av isolering på elsladdar och bara kopplat på ett eluttag, ett annat ingångshål i väggen där oisolerade sladdar hänger ut dolt bakom ett element, nu är det iaf isoleringstejå på ändarna. I alla renoverade/utbytta väggar sitter eldosorna löst och lossnar om man tar lite mer tag i de. Känns definitivt inte som att en behörig installatör har utfört arbetet. Har bott i huset ett år, hur kan man driva det här vidare? Vi är medvetna om problematiken runt dolda fel men då man vet att de förra ägarna har renoverat väggarna bör det väl gå att bevisa att de står ansvariga för detta? Nu törs vi knappt sova i huset tills det blir måndag och vi kan få hit en elektriker, hur allvarligt kan det vara?!
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 639 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Frågan är också vad du ännu inte upptäckt...
  Riskerna är flera, men storleken på riskerna är svåra att bedöma. Lite bilder vore bra.
  Det du ger exempel på är ju allvarligt (oisolerade spänningssatta ledare som sticker ut ur väggen).
  Som sagt, sedan finns en osynlig del av installationen där det kan förekomma både säkerhetsrisker och brandrisk.
  Om du har hittat och åtgärdat det som är berörbart, och om du sedan inte belastar anläggningen med tunga saker som elfläktar etc så borde risken vara liten fram till Måndag.
   
 3. S
  Medlem · 3 644 inlägg

  Slugge

  Medlem
  Förstår inte riktigt vad du menar, man måste naturligtvis ta bort isoleringen innan man kopplar kabeln i uttaget, att det hänger ut FK från väggen är ju inte snyggt, är det spänning på dessa menar du?? Är det verkligen dosorna som är lösa eller själva apparaterna, det kanske är gamla dosor så de bara använt klorna, du kan kanske köpa dosclips i så fall..
  Men ta dit en kunnig som du är inne på för bedömning, har du JFB?
   
 4. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 7 900 inlägg

  Patrik_Hed

  Medlem
  Ja, det låter lite oklart, men det med dosorna som sitter lösa... Det låter ju lite som att det är installationsapparaterna som menas, men samtidigt måste det väl sitta nya dosor där eftersom att förra ägaren har rustat väggarna. I.o.f. kan det handla om att bara regla ut lite och behålla de gamla dosorna eller bara tapetsera om.

  Får se vad TS säger mer sen.

  //Patrik
   
 5. ybu
  Medlem · Jämtland · 429 inlägg

  ybu

  Medlem
  En kabel ja, men han skriver att det är sladdar.
   
 6. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 7 900 inlägg

  Patrik_Hed

  Medlem
  Ordet "sladdar" ska man ta med en nypa salt. Han säger även att det hänger ut sladdar från väggen bakom radiatorn. Det är förmodligen FK.

  //Patrik
   
 7. snickarboden
  Medlem · Skåne · 4 736 inlägg

  snickarboden

  Medlem
  Lofgren>Det du kan och skall driva vidare är att låta en elfirma genomföra ett EIO eltest alternativt besiktning av elen i huset och sen se till att fel åtgärdas.

  Det trista sen är att det första ovan skulle ni gjort innan ni köpte huset, då hade ni kunnat pruta etc, nu är det rätt chanslöst eftersom ni inte uppfyllt er undersökningsplikt.

  /Kent
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.