Dra ventilation nedåt?

3k läst  5 svar

 1. Åsa76
  Medlem Nivå 9
  Hej,

  Vi skall bygga badrum på övre plan. Husfirman har förberett och huset har forcerad ventilation på nedre plan. När vi ställer in ventilationen på 2 susar den inte, men redan på läge 3 av 5 så hör man ventilationen.

  Husentreprenörens förslag på att få in ventilationen i badrummet är som följer: Att dra en 3 m ventilationsrör nedåt (?) o fästa i t korsning med huset befintliga och justera om ventilationen.

  Detta verkar vara gängse sätt att få dit ventilation i badrum på övre plan i många hustyper.

  Nu till mina frågor:
  1. Är det bra att ha ventilationssug nedåt?
  2. Vad händer om vattenångan kondenserar i vent röret?
  3. Kommer ventilationen dras upp och "suset" bli värre i resten av huset när ett 6M2 rum till ansluts?

  Den enda andra lösningen vi kan se är att sätta en egen fläkt och dra ventilationen via taknocken i ett isolerat rör ut vid änden av huset. den lösningen blir nog dubbelt så dyr minst. Vilken skulle ni på forumet föredra?
   
 2. FrittDrag_II
  Husägare · Nivå 9
  1. Upp eller ner med luften gör ingen större skillnad.

  2. Så länge du har fläkten i drift och isolerar kanalen om den passerar kalla utrymme (vind m.m.) finns det ingen risk för kondens.

  3. Har du ingen ljudfälla i systemet finns risk att det låter mer då fläkten kommer gå fortare, men skall inte bli mer sus över befintliga don då du sprider ut luften på flera don.
   
 3. Åsa76
  Medlem Nivå 9
  Det blir ju tom kondens i badrummet på väåggar när man duschar varmt och det är kallt ute så jag har mycket svårt att tro att det inte blir kondens i ventilations röret, även om det är isolerat. Men det kanske inte är något problem med vatten där?

  Vad är ljudfälla?
   
 4. FrittDrag_II
  Husägare · Nivå 9
  Lite kondens kan där bli i kanalen men eftersom det hela tiden "blåser" luft i kanalen kommer det inte bli något problem (alltså fläkten skall gå alltid).
  Får du kondens på väggarna när du duschar så antingen dushar du varmt och längre eller har lite för dålig ventilation.
  Lite fukt på spegel m.m. får man alltid men skall försvinna rät kvickt om du har fungerande ventilationö

  Ljudfälla exempel:
  http://www.soliduct.com/ventilationssystem/ljuddampare.htm
  Finna flera olika fabrikat.
   
 5. V
  Medlem Nivå 1
  Det är också viktigt att kanalernar är rätt dimensionerade i förhålland till hur mycket luft som skall gå igenom dem. rekomenderad hastighet på luften i en kanal bör inte överstiga 4m/s över den hastigheten börjar det låta. Om det susar som du sa när ni ökar hastigheten på fläkten så beror det på att luften ökar i hastighet. hade det däremot varit motor ljud så räcker det med att sätta ljudfällor runt fläkten. dvs i kanalen före och efter fläkten. ett annat alternativ men som blir mycket dyrare är att ansluta ljudfällor direkt efter frånluftsventilen.
   
 6. Mich
  Medlem · Nivå 6
  "susar"-ljudet kan eventuellt komma från donen i rummen. Om ett don har en liten öppning (strypt för att få rätt luftflöde), så kan det uppstå ljud.

  Om det blir mer eller mindre ljud när ni monterar ytterliggare ett frånluftdon i huset är svårt att svara på, beror på många faktorer. Det skulle kunna vara så här: När ytterliggare ett don monteras och fläkthastigheten inte ändras. Så måste befintliga frånluftdon öppnas lite för att bibehålla samma flöde som innan. Då skulle det kunna bli lägre ljud. Men det beror på många olika faktorer. Kommer t.ex. total flödet i huset att ändras. Sus från frånluftdon kanske inte gör så mycket, de sitter i badrum och tvätt. Sus i tilluftdon i sovrum är inte kul.

  När det gäller ljud (oljud) från ventilationen så är det viktigt att först ta reda på var ljudet uppstår och var det hörs. Sedan kan man diskutera åtgärder. T.ex. om ljudet uppstår i don'et i rummet så hjälper det inte med att montera ljuddämpare innan don'et.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: