Byggahus.se

Dra fram nytt lamputtag med dragkabel

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Jag tänkte dra fram/koppla in ett till lamputtag (förberett). Se bifogad bild som visar kopplingsdosan där uttaget för den tilltänkta extralampan kommer sitta.

  Den vita dragkabeln går till brytare där det sedan tidigare finns en svart fas till en annan taklampa. Gul/grön, svart och blå går vidare till eluttag (svart och blå via sockerbit).

  I kopplingsdosan finns som jag försöker visa på bilden:
  Vit - Dragkabel
  Gul/grön - Jord
  Svart - Fas
  Blå - Nolla

  Svart - Fas
  Blå - Nolla

  Ska jag dra ny fas från kopplingsdosan till brytaren eller ska jag använda den svarta fasen som redan finns i brytaren (från den andra taklampan)?

  mvh
  Nicklas
   
  Redigerat 19 apr 2009 23:55
 2. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Du SKA använda den svarta fas som redan är dragen till strömbrytaren. Använd den vita som tändtråd. Skarva den vita, blå och gulgrön till lamputtaget.

  Protte
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Protte, menar du att jag ska parallellkoppla den svarta fasen i brytaren över bägge "knapparna" och sedan ta den vita dragkabeln till lamputtaget och använder vit som fas, blå från uttaget som nolla + grön/gul?

  Har inte kollat uttaget, finns det kanske en "fas in" över bägge knapparna?

  Tack för hjälp!
   
  Redigerat 20 apr 2009 11:13
 4. S
  Medlem · Nivå 12
  Ett ögonblick nu, det verkar som att du förvirrat ihop begreppen vilket inte är bra då man söker hjälp över ett forum.

  Fas - finns alltid spänning. Dvs denna ska du inte ha till lampan såvida du inte vill att den ska lysa alltid.
  Tändtråd - Genom strömställaren förvandlas fasen till tändtråd, dvs det finns spänning då brytaren är i ena läget men i andra läget inte.

  Du behöver alltså inte kolla något i uttaget utan i dosan där strömställaren är monterad, hur ser det ut i denna? Och kommer svart, vit blå och gul/grön från samma rör, det ser så ut på din skiss.? Vart går dessa i så fall..
   
 5. H
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Tack för er hjälp. Jag bifogar en till bild för att förhoppningsvis reda ut alla oklarheter. På bilden syns de två involverade kopplingsdosorna samt brytaren.

  Den vänstra är kopplingsdosan där jag vill montera in lamputtag #2 kopplat
  Den högra kopplingsdosan visar hur det är kopplat till min nuvarande lampa
  Den vita dragkabeln går mellan bägge kopplingsdosorna (genom rummet) och ner i brytaren.

  En till fråga, kan denna brytaren användas till att dela en fas till två tändtrådar?

  mvh
  Nicklas
   
 6. Rikard Ågren
  Medlem Nivå 11
  Det ser ut att vara en kronbrytare, alltså en med två vippor.
   
 7. H
  Medlem Nivå 1
  #6 korrekt, det är dubbel brytare. Min tanke är att koppla in ett till lamputtag med hjälp av den vita kabeln. (använda den som tändtråd). Idag används bara en av de två knapparna.

  Min fråga är: ska jag parallellkoppla fasen över bägge vipporna i brytaren? eller finns det en "fas in" som ligger över bägge brytarna enligt bild på brytaren? Då räcker det ju att skarva nolla och jord via uttaget.
   
 8. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Det ser ut som att du har en dubbeltrapp monterad, därför får du bygla fasen mellan L1 och L2 enligt din skiss.
  Din nya tändtråd kopplas sedan till X1 eller X2 beroende på vilken din befintliga lampa använder, dvs används nu X1 ska du koppla mot X2 eller omvänt. Sedan kan det hända att vipporna står åt olika håll när lamporna lyser, då skiftar du bara vilken av X plintarna du använder till en av brytarna.
   
 9. H
  Medlem Nivå 1
  Tack GK100! Sen är det bara bygla jord och nolla i det "nya" lamuttaget?
   
 10. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Du har ju redan ritat det korrekt i din högra dosa på bilden, gör lika i din vänstra så blir det bra.
  Att du skriver bygla jord och nolla antar jag är en felskrivning, du ska som du säkert förstått och menar grena jord och nolla separat till rätt anslutning i ditt lamputtag precis som i bildens högra dosa.
   
 11. H
  Medlem Nivå 1
  Precis, ursäkta att jag strular med begreppen. Tack för hjälpen! :)
   
 12. T
  Medlem Nivå 8
  Alltså...

  Jag är ingen elektriker. Jag hatar när någon ställer en fråga på ett sätt som visar att han vet vad han pratar om, och en eller flera paragrafryttarelektriker hoppar på ett i sammanhanget obetydligt formaliafel och använder det som argument för de många gånger absurda reglernas existens. Jag tycker att det är störtlöjligt när vem som helst med tillräckliga kunskaper får reparera en trefasmaskin men inte koppla in ett extra vägguttag.

  Men i det här fallet tycker jag att det är alldeles uppenbart att du vet för lite om detta för att ge dig på denna koppling själv, hur enkel den än kan tyckas vara. Ring en elektriker. För din egen skull.
   
 13. K
  Medlem · Nivå 11
  Ja han/hon visste för lite i början men tack vare oss i forumet så vet han mera nu!

  Det är ju inte lönt att du tanaris frågar om ngt, du kommer bara att få till svar att anlita hantverkare med din inställning....