Byggahus.se

Dolt fel?

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hallå alla kunniga!

  har några frågor angående dolda fel och installation av spottar.

  Köpte ett hus för drygt ett år sedan där det var ett hyfsat nyrenoverat badrum (runt 2012).
  Upptäckte för ett tag sedan att spottarna som är installerade saknar pottor.
  Dessa är monterade i ett undertak, ovanför det är där träplankor och sen kutterspån som isolering.
  Mellan undertaket och träplankorna ovarför är det 8-10cm.

  Då det är halogen spottar blir dem ju riktigt varma så pottar skulle ju suttit där.

  Men frågorna är: Går en sån här sak som dolt fel? samt är det "värt" att dra igång processen för att få det på dolda fel? Vad kan man räkna på att arbetet skulle gå på för att få åtgärdat? (ca 10 spottar).
   
 2. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Hur och varför upptäckte du felet nu?
  (Det kan nämligen ha med saken att göra, ifall det kan vara dolt fel.)


  Och välkommen till forumet. :)
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Vad är det för spottar? Om det är halogenspottar på max 20W så finns det rätt många varianter som inte kräver något särskilt värmeskydd. Så länge man inte sätter dem direkt i isolering.

  Är det större spottar än så, så blir det lite mer komplicerat att bedöma, men även där finns det många varianter som kan monteras utan pottor, men med större avstånd till brännbart. Pottorna i sig själv är inget värmeskydd, de finns där primärt för att hålla undan isolering och garantera ett visst avstånd till brännbart material. Det finns tom. "pottor" tillverkade av kartong (det tycker jag är lite att utmana ödet...).
   
 4. H
  Medlem Nivå 1
  Tackar för välkomnandet!

  2 av spottarna fungerar lite halv bra och glappar. Har bytt båda och den ena fick jag igång igen.
  Den andra var stendöd så jag funderade på att byta ut den, så jag skulle ta ner den och se vad det var för fabrikat. Då såg jag att det fattades pottor.
   
 5. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Pottor används för att hålla undan isoleringen. Jag tolkar din beskrivning som att det inte finns någon isolering som täcker spottarna? Men sedan finns säkerhetsavstånd till brännbart material som ska framgå av installationsanvisningen om det finns någon sådan kvar, 8-10 cm kanske inte räcker där. Så du bör börja med att leta rätt på en beskrivning av just de spottar du har.
   
 6. S
  Medlem Nivå 7
  Som det skrivs, pottor är för att hålla undan isolering. Antar att tidigare ägare gjort som så att han sänkt taket i badrumet för att lättare kunna montera spottar. Inget brännbart runt, inga pottor. 8-10cm låter dock kort om det sitter 45w spottar.
  15cm vill jag minnas det står på de flesta.
   
 7. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Möjligheten är ganska stor att du tom har en bättre installation där än med pottor, är inte gamla taket skadat, öppnat är det i praktiken inget problem. Du kan kanske visa vad det är för typ och effekt på spotarna och montageläget då är det lättare att bedöma lämpligheten.

  I den dolda problematiken har du nog hamnat i fel delforum, det kräver förmågor långt över de tekniska för "rätt" bedömning. :)
   
  • Laddar…
 8. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ja det är ju lite halvklurigt detta.
  Felet var förvisso inte så väldigt dolt, du hittade det lätt då du lyfte lite på en spot.

  Men jag är inte så säker på att det ingår i den normala undersökningsplikten att ta ner några spottar och kolla hur det ser ut bakom ifall det inte finns något annat som indikerar att det kan vara någon skumt.

  Men om detta är ett sådant fel att säljaren enligt jordabalken ska utge ersättning för det så krävs det några saker.
  Först och främst ska det ju vara ett fel, och inte ens det är väl säkert just nu, lite som hempularen och Bo är inne på. Det är kanske ett helt korrekt montage, du måste börja med att konsultera spottillverkarens monteringsinstruktioner.

  Sen ska felet vara av sådan art att det inte var att förvänta med husets ålder, skick, pris osv.
  Och fanns det några indikationer på att något inte stod rätt till med detta så fick du som köpare en utökad undersökningsplikt och var nog som minimum tvungen att ta ner några spottar och kolla efter.

  Sen så är den ersättning som kan utfalla till dig vad huset skulle ansetts få för pris om felet var känt för alla budgivare, dvs det behöver inte bli samma peng som vad det kostar att fixa till.
  Nu verkar rättspraxis blivit att det ganska ofta blir kostnaden för att fixa till ev minus åldersavdrag/standardhöjning om sådan anses blivit. Detta för att det är väldigt svårt att gissa hur felet skulle påverkat budgivningen om det var känt.
  Men motpartens advokat kan ju möjligen driva linjen hårt att felet inte skulle påverkat marknadspriset alls, och skulle ju kunna övertyga rätten om detta.

  Ja är det värt att bråka om tro?

  Tja, det känns ju inte som något klockrent case. Inget man driver och riskerar att stå för att betala både sina egna och motpartens kostnader ifall man förlorar, tycker jag.
  Men en sådan bedömning ska/kan ju inte jag göra, den ska göras av en jurist med rätt juridiska kompetens (fastighetsjuridik, eller vad det nu heter).

  Om du stämmer köparen på ett belopp under ett halvt prisbasbelopp tror jag det går som småmål, då kan du aldrig bli ersättningsskyldig för jättestora kostnader från säljaren. En advokattimme och lite andra processkostnader såsom vittnen, expertutlåtanden, lite resor, typ är vad du kan förlora. Troligen under 10 tusen iaf.

  Det går ju alltid att konfrontera säljaren med vad du hittat och ett krav du ställer för detta, men släppa det hela om inte säljaren direkt faller till föga och ersätter alt vill förlikas "halvvägs".


  Men först av allt ska du ta reda på om det ens öht är ett fel.
   
  • Laddar…
 9. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Och vill du veta vad jag själv skulle gjort.

  Ja jag skulle slitit väck alla de där dåliga spot-armaturerna (du har ju redan börjat få glapp och fel i dom, dvs det är smäck som håller på och ger upp) och bytt ut alla mot några trevliga LED-spottar med dimbart drivdon osv.

  Ja det skulle jag nog gjort oavsett hur det fungerade, ser ut och var monterat. :)


  Och inte ett ljud till säljaren, utan spara mig till ifall det dyker upp något riktigt allvarligt.
   
 10. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Vill du ta lite bilder underlättar det mycket, annars som sagt kan du följa rekommendationer för avstånd mm i anvisningarna. Dock är jag i liknande fall övertygad om att en fackmässig bedömning av montaget och kringliggande delar är mer av värde. Risken finns att man gör det sämre genom att taffligt sätta dåliga pottor o.dyl men då är ju åtminstone en grundsten lagd i pusslet kring fel oaktat dolt eller ej.

  Mikael har ju nu lagt ut texten kring den delen bra och som sagt tänk efter om det öht är något att älta med i de leden, du göder bara något helt improduktivt med den hanteringen i dessa obetydliga fall.
   
 11. T
  Medlem · Nivå 10
  Satsa på LED spottar istället. Halogen lamporna blir nog på sikt förbjudna att sälja. Då erätts dom av Led ersättningar som inte blir optimala i den befintliga amaturen.
   
  • Laddar…
 12. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Ja, om det är 35W eller 50W halogen så känns 8-10 cm lite.

  Håller med övriga om att det bättre att byta ut mot LED.

  Angående dolda fel, om jag hade varit besiktningsman (för elinstallationer) och hade sett att det fanns halogenspottar så hade i alla fall jag plockat ner någon för inspektion eftersom det är så välkänt att det vara felaktigt installerat. Hade det varit LED-spottar så hade det inte funnits någon större anledning att inspektera.
  Dessutom är det inte särskilt svårt att kontrollera så jag skulle tro att det är svårt att få det till ett dolt fel.
  Hade du inspekterat själv eller haft en besiktningsman för elen så hade det säkert upptäckts.

  Men jag ska ju tillägga att jag faktiskt inte vet hur besiktningsmännen gör, dom kanske bara kommer in och tittar lite snabbt, dricker kaffe och sen drar.

  //Patrik
   
 13. E
  Medlem · Nivå 23
  Med alu lampor som ska sitta i "vanliga spottar har man inget minimiavstånd bakåt pga värmen det avstånd som brukar anges är det utrymme som armaturen kräver. Vore det kalljuslmpor vore det en annan sak, men dom förekommer normalt sett aldrig i bostädernas spottar.
  Ps
  Så det är inget fel och absolut inget dolt fel