Byta El-Central ?

22k läst  69 svar

 1. E
  Medlem Nivå 7

  Re: Byta El-Central ?

  Det finns mig veterligt inget förbud mot torix eller liknande i en central, däremot så kan det av utrymmeskäl bli betydligt smidigare med presskarvar.
   
 2. pellefant
  Medlem Nivå 11

  Re: Byta El-Central ?

  sen så ska det vara en "riktig" presstång, inte en polygrip eller en presstång köpt på ica för 19,90!
  [​IMG]
   
 3. S
  Medlem Nivå 8

  Re: Byta El-Central ?

  Under en centralkåpa eller bakom locket på en kulodosa, vad är skillnaden?

  Sedan att man försöker undvika det in i det längsta är ju en annan sak, men frågan var om det var godkännt!
   
 4. Bob_the_builder
  Medlem Nivå 9

  Re: Byta El-Central ?

  Hrm, jag har på några ställen i huset planerat elnätet så att uttagskedjan grenas vid ett uttag, vilket innebär att det är tre ledare av varje färg i dosan (vilket inte går att lösa med bara uttagets två kopplingspunkter). Jag tror tillochmed att jag har ställt frågan här på forumet om det är ok att då sno ihop ledarna med torix och sedan ansluta uttaget med "FK-snuttar" - och svaret har blivit ja. Hittar dock inte den tråden. Elektrikern hade hur som helst inga invändningar.
   
 5. Bob_the_builder
  Medlem Nivå 9

  Re: Byta El-Central ?

  Att inte koppla i centralen borde gå att undvika vid nyinstallation (som jag minns det har jag inte tänkt göra några sådana lösningar, men har inte ritningen framför mig), men vid utökning, vad är alternativet? Jag vill lägga en ny matning på en befintlig säkring, men får ju inte lägga den direkt.
   
 6. E
  Medlem Nivå 7

  Re: Byta El-Central ?

  joakim: det du beskriver är så man i möjligaste mån försöker göra en installation, men nu var det frågan om man överhuvudtaget får göra si och så, det är en väsentlig skillnad. Att man inte skulle använda apparatdosa som kopplingsutrymme verkar dock oerhört överseriöst.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25

  Re: Byta El-Central ?

  Det där med apparatdosa som kopplingsutrymme verkar det finnas lite olika tolkningar på från olika elektriker.

  I vår köksombyggnad har jag dragit rör och tråd själv men haft en elektriker att koppla in dte hela. Killen jag började med, sa att det var helt Ok om det bara inte var för mycket så att det skulle vara svårt att få plats i dosan.

  Sedan fick jag byta elektriker, den första åkte iväg på ett stort projekt på annan ort i ett halvår. Elektriker nummer 2 blev sur över att jag i en apparatdosa hade grenat så att han behövde sätta kopplingar. Gick med på det efter en del mummel. Även på en annan punkt hade de olika uppfattning, jag hade av den första fått OK på att det skulle göras kopplingar inne i en öppningsbar takanslutning (gipslåda) ovanpå köksskåp. Där skulle dimmers och tranformatorer sitta. Nummer 2 propsade på att det skulle sitta dosor inne i utrýmmet och all FK skulle gå i Rör fram till dosorna, transformatorerna sitter med anslutningskabel och dragavlastning i dosorna (där tror jag att han har rätt, jag fixade det).
   
 8. B
  Medlem Nivå 3

  Re: Byta El-Central ?
  fick du svaret på din fråga :-/
   
 9. Kemi
  Medlem Nivå 6

  Re: Byta El-Central ?

  Jodå ungefär som min egen slutsats "Hur långt är ett snöre ?" ;D

  Men det verkar inte vara så sjukt dyrt som jag hade tänkt mig, pratade med en granne som sa att en av hans bekanta hade kollat vad det skulle kosta att flytta hela el-centralen ( likadant hus ), det skulle vara svindyrt. Det verkar dock vara betydligt billigare att bara byta ut den.

  Tackar för alla svar !

  Mvh Tobbe

   
 10. J
  Medlem Nivå 9

  Re: Byta El-Central ?

  Den avgörande skillnaden är att det inte är tillåtet att blanda kablage från olika grupper i en kopplings dosa, eller i samma rör... Om du då skarvar i centralen med vanlig kopplings torix eller motsvarande så har du olika grupper i en "kopplingsdosa" :-?
   
 11. Bob_the_builder
  Medlem Nivå 9

  Re: Byta El-Central ?

  Behovet att lägga en ny ledare på en befintlig säkring får ju inte lösas med att lägga dubbla ledare direkt på skruven i en gängsäkringscentral. Hur gör du då? Sätter upp en kulodosa bredvid centralen och kopplar där? :-?
   
 12. O
  Medlem Nivå 2

  Re: Byta El-Central ?

  vår kopplade i centralen idag....en lampas tändråd gick genom centralen så vi kopplade in fasen ner till brytarn direkt på en säkring. jag ser ingen risk alls i det!?
   
 13. C
  Medlem Nivå 13

  Re: Byta El-Central ?

  Ett typexempel som slår mig är t.ex. en ringledningstransformator som oftast sitter i eller i anslutning till centralen. Känns lite fånigt att köra denna på en egen säkring särskilt om det redan är trångt i centralen, alternativt gå med ledningen från trafon till närmaste kopplingsdosa (om trafon sitter i centralen skulle det nog knappast klassas som överskådligt kopplat ;D).
   
 14. Bob_the_builder
  Medlem Nivå 9

  Re: Byta El-Central ?

  Antingen kommer du med en ny kabel till en central för att lägga in denna på en ledig säkring, eller så går du väl på en KOPPLINGS dosa någonstans i den gruppen du vill utöka.  Du går väl aldrig till en central med en kabel för att skarva på denna på en befintlig grupp????? [/quote]
  Det går säkert att lösa på något sätt, men med en avsevärt större arbetsinsats för elektrikern med den enda vinsten att man slipper torix i centralen. Det är ju inte ens säkert att det finns en kopplingsdosa i den grupp som ska utökas. Dessutom kanske det är i en helt annan del av huset...

  Är det förbjudet eller inte? Märkligt att föreskrifterna är så fritt formulerade att tolkningarna kan skilja sig så markant.
   
 15. Kemi
  Medlem Nivå 6

  Re: Byta El-Central ?

  Hade en elektriker hemma igår som skulle fixa en annan sak, passade på att fråga honom lite. Han sa också att det är inte så dyrt materialmässigt, ett par timmars pulande får man dock räkna med.

  Han sa att man inte får skarva i elcentralen om kablarna är för korta, måste skarva och sånt utanför/bakom.

  Verkade som att det inte var så problematiskt enligt honom.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: