Hej,

Funderar på att bygga ett tex skidstahus på vårat sommarställe. Priset med alla deras tillval ligger runt 300 000 kr. Ungefär vad blir slutkostnaden? Jag är inte händig själv. :)
En som inte har en aning...
 
Är du inte händig men vill ha ett fritidshus så kommer du bli tvingad att lära dig.. eller lätta hårt på plånboken =)
 
Jo det är klart jag kommer vilja göra så mkt jag tror jag klarar av. Vad jag är intresserad av att veta vad i runda slängar det kosta att få ett färdig hus utan att hugga i själv, som en referensram.
 
Mellan tumme och pekfinger brukar man kalkylera 15-20 Kkr per kvm bostadsyta för åretrunthus. Standard i dagens fritidshus är i stort sett jämförbar, varför du bör budgetera jämförbart belopp.

Jag har tittat på Skidstahus leveransdeklaration och prislista. Byggsatsen "Nytorpet Sexan" med 36 kvm boyta kostar runt 300 Kkr, inräknat "plusisolering" och "energipaket" kostar i leveransalternativ 3. Om det är denna modell du avser skulle man, alltså, kunna ganska kvalificerat gissa att slutkostnaden på runt 650 Kkr plus minus 100 Kkr.

Byggsatsen innehåller det mesta materialet ovan grund. Men inte allt. Exempelvis tillkommer ytskikt i våtrum plus måleri och vitvaror. Schakt och grundläggning är ofta svår att kostnadsberäkna. Utanpå byggsatsen tillkommer kostnad för VVS och el. Du måste handla upp ett par snickare som reser stommen och monterar inredningen.

Du kan själv sluta avtal direkt med hantverkarna en och en (särskilda avtal för el, måleri, vvs, grundläggning, plåtslageri och byggmontering). Du kan också träffa avtal om generalentreprenad med ett enda byggföretag, som i sin tur sluter avtal med underentreprenörer. Första alternativet ställer rätt stora krav på dig själ att du aktivt planerar och håller i bygget. Andra alternativet kostar självklart lite mer.

Möjligen kan Skidstahus hjälpa dig med underlag för upphandlingen. Fråga!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.