Bygga garage runt 60kvm, tips och ritningar

5k läst  70 svar

 1. Danniboyx10
  Medlem Nivå 4
  Får inte ha bostadsinrett loft men vill endå kunna bygga lite om det skulle komma på tanken =)
  Lika bra bygga ordentligt på en gång så man inte ångrar sig senare. Hur varmt garaget ska vara vet jag inte men vill kunna ha möjligheten att öka värmen lite om man håller på med stor jobb på bil eller så
   
 2. Danniboyx10
  Medlem Nivå 4

  Lutar åt 145 i väggarna då, tack för svaret
   
 3. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 6
  Nu som norrlänning trivs jag i kyla så jag tycker 10 är precis lagom arbetstemperatur. Brukar dra upp om jag vet jag ska måla något och då får man svettas lite, otrevligt.. :)
   
 4. Danniboyx10
  Medlem Nivå 4
  Blir lite ändringar i bygget. Eftersom man inte får bygga 2 våningar på uthus och vind och loft blir ganska trångt, så blir det på en våning med A takstol. Då kommer takhöjden bli lite högre.

  Någon här som byggt med A takstol och vet vilken vinkel man bör ha för bra takhöjd men samtidigt snyggt på utsidan? Lutar åt 27-32 grader.

  Hur har ni gjort ang bygglov med talstolar? Måste antagligen lämna in konstruktions ritning. Ska man behöva köpa prefab takstolar redan nu? Eller får man den av Takstolsfabriken innan man köpt?
   
 5. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  Inte värt att bygga egna takstolar så kontakta takstolsleverantören och fråga.

  Tänk på hur definitionen om 2 våningar är. Man kan bygga med lite förhöjt väggliv innan det klassas som våning. Från där ytterväggens genomskärning möter yttertaket ska det vara max 70cm till golv på vinden innan det räknas som våning.

  38 grader är väl lämpligt om du ska ha rum där uppe.
   
 6. K
  Medlem Nivå 6
  Hej, såg att du nämnde byggnadshöjd 3m. Är det en maxhöjd för detaljplanen? Jag hade det som max för mitt garage och det jag fick tänka på för att uppfylla 3m är ju höjden från marken där det färdiga takets plan möter väggens plan. Eftersom taket bygger ett par decimeter från hammarbandet på väggen fick jag alltså nöja mig med en vägghöjd på 2,6m, och jag går då troligen strax över max byggnadshöjd till trots. Ser ut som att du ritat 3m höga väggar? Eller är det bara jag som såg fel?

  https://www.umea.se/images/18.4edc9634150df5265da7e46/1447340854980/byggnadshöjd.jpg

  MVH N
   
 7. Danniboyx10
  Medlem Nivå 4

  Jo exakt, en tabbe gjord av mig. Ska rita om lite så fort jag kommit över ritningar på takstolar
   
 8. Danniboyx10
  Medlem Nivå 4
 9. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  Tycker det ser bra ut. Fast jag tycker det är trevligare med en stor port än två små
   
 10. G
  Medlem Nivå 6
  Det är för dåligt med utrymme på bredden. Vänster bildörr på vänster bil går inte att öppna vettigt.
   
 11. K
  Medlem Nivå 6
  Tror bilarna är lite stora för att vara skalenligt? Två bilar borde väl ha mer luft runt sig med 6,5m bredd? Mellan dörrarna är väl inte en bil mer än typ 1,8m? Blir typ en meter luft mellan vägg och bil samt mellan bilar iallafall.

  Finns det nån speciell anledning till portvalet? Jag skulle nog också tro att man är glad för en bred port jämfört med två smalare. Såvida man smidigt kan navigera in på plats.

  Är meningen med saxtakstolarna att kunna ha typ en tvåpelarlyft i mitten av garaget?
   
  Redigerat
 12. G
  Medlem Nivå 6
  Jag skrev ut bilden och mätte lite med måtten 7000 och 8500 som referens. Bilarna är ca 2 m breda och 5 m långa vilket är ca 2 dm bredare än "vanligt". Det är 65 cm mellan bil och vägg vilket ökar till 75 cm med en smalare bil. Mellan bilarna är det 120 cm vilket blir 140 cm med smalare bilar. Om man har lite smalare bilar kan man parkera lite mot högerväggen och vinna frigång till vänster, åtminstone så länge man inte vill köra längre fram än dörröppningen på långsidan.
   
  • Laddar…
 13. K
  Medlem Nivå 6
  Sålänge man inte behöver öppna båda dörrarna mot mitten samtidigt kan man ju dela den totala marginalen på 3 istället för 4, man kan även parkera båda bilarna lite mer till höger för att premiera öppning för förardörren.
   
 14. Danniboyx10
  Medlem Nivå 4
  Tanken med 2 portar är att slippa släppa ut all värme då man öppnar.

  Japp bilarna är ritade som 2m breda (cheva silverado)

  Tanken är att ev sänka ner saxlyft vid ena porten och ev om man skulle vilja i framtiden ha en pelarlyft i andra porten om detta är möjligt. Höjden i innertak är dels för att få det luftigt och kännas lite större och ev för pelarlyft.

  Tänker att möjligheterna ska finnas om man vill. Är inte säkert jag ”utnyttjar” takhöjden på en gång. Kanske bygger lägre innertak just nu men att kunna ta bort senare ifall det skulle behövas.

  Ev tänkt bygga lättare litet loft ovanför arbetsbänk för att lägga upp sommarsaker + däck
   
 15. Danniboyx10
  Medlem Nivå 4
  Är inte helt säker ang portvalet. Tänker mest om det är jobbigt att öppna en stor bred port än en mindre om man parkerar bilen i garaget var dag
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: