Byggahus.se

Brummande element

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Jag har monterat in nya elektroniska termostater till mina gammla element. De funkar bra förutom på ett ställe där jag kopplade en termostat till att styra två element, dessa har börjat låta en del, som ett väsnande ljud. Vad kan detta bero på? Dom låter (väsnas) som mest när termostaten inte ger ström till elementen!!?? Termostaten är inkopplad på två faser före elementen, som sedan i sin tur då är paralellkopplade. Förstår inte vad som kan bli fel med detta, som jag ser de så bryter ju termostaten bara strömmen till elementen eller? Dessutom förvinner ljuden om jag slår av ena elementet.
   
 2. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Troligen fel på själva elementet.

  Protte
   
 3. R
  Medlem Nivå 1
  Nä tror inte de är fel på elementen. Dom fungerar som dom ska om jag kör ett element i taget, dvs. om jag stänger av något av elementen fungerar de andra utan att ge ifrån sig något ljud!! Kan de vara något med att termostaten inte bryter båda faserna på nåt vis? Fast varför skulle de då fungerar om man bara kör ett element?
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag funderar lite på strömmarna. Kan det vara så att termostaten överbelastas när båda ellementen är inkopplade, då kanske den "hackar" strömmen på något sätt? Finns det något angivet på termostaten om max belastning?

  Det låter ju som att den gemensamma nämnaren för problemet är hög ström genom termostaten, jag antar att ellementen har gått att köra utan termostaten utan ljud? Och inget Ljud med termostat om du kör ett och ett? Då tycker jag att det som verkar utlösa det är att du kör hög ström genom termostaten.

  Jag kan inte riktigt förstå varför det skulle låta om ellementen i det läget, skulle vara mer naturligt om termostaten går sönder eller att en säkring i termostaten löser ut. men om det sitter en elektronisk brytare i termostaten (TRIAC) så kan man tänka sig att den har ett inbyggt skydd som stryper vid för hög ström, det skyddet kanske i så fall går på i varje period av växelströmmen, då får man en funktion som påminner om en dimmer för lampor (så de fungerar), det kan ju som bekant ge upphov till ljud. Förklaringen är långsökt.