Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

BRF radhus och solceller på taket

 1. K
  Medlem · 9 inlägg
  Aktuell fråga. Medlem vill installera solceller på taket till ”sitt” radhus. Radhuset är självförsörjande med egen värmepump osv så incitamenten för medlemmen är samma som för en boende i villa.

  Men, är det lämpligt att en medlem äger en solcellsinstallation på taket? Känns knepigt med tanke på underhållsansvaret för taket på nåder anläggningen som alltjämt vilar på föreningen.

  Förvisso i princip samma sak som en inglasad uteplats eller varför inte en fasadmonterad laddbox. Men jag känner ändå att det är skillnad. Är jag bara nojig?

  Att föreningen är i sin fulla rätt att kategoriskt säga nej till alla ändringar utanför det som disponeras med bostadsrätt är jag helt införstådd med. Men att säga nej vara för att man kan är inte mind grej.

  Så, kan ni hjälpa mig problematisera juridiken här tack?
   
 2. C
  Medlem · 237 inlägg

  cotillion

  Medlem
  Jag skulle säga att det här är något man bör fråga medlemmarna om.

  Alternativt så ändrar man stadgarna med ett förtydligande om underhållsansvaret för solcellspaneler och asvaret för följdskador på tak från installationen. Då får man medlemmarnas godkännande om det går med på att ändra stadgarna.
   
 3. K
  Medlem · 9 inlägg
  Är solceller installerade av och för en enskild bostadsrätt nödvändigtvis att betrakta som en väsentlig förändring? Utgick från nej i det aktuella fallet, men kan självklart ompröva min ståndpunkt - finns bra praxis i den frågan?
   
 4. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 2 717 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Bör väl vara ok så länge som man styr upp det juridiska.
   
 5. C
  Medlem · 237 inlägg

  cotillion

  Medlem
  Jag tror inte att det finns något rättsfall om det än. Men du vill förmodligen inte vara den som hamnar i en sådan process för att en medlem med för mycket fritid bestämmer sig för att bråka. Min gissning är att en så stor förändring av utseendet på fastigheten skulle ses som en väsentlig förändring, men vem vet.

  Det är betydligt enklare att få med sig en majoritet av medlemmarna som dyker upp på ett årsmöte än vad det är att försäkra sig om att inte någon av de jobbiga jävlarna kommer att jävlas juridiskt någon gång i framtiden.
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 46 110 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Det problem jag ser är ökade kostnader den dag föreningen vill underhålla sitt tak. Kostnaden för att montera ned och ev. även återmontera solcellsanläggningen lär hamna på föreningen den dag det är dags för takunderhåll.

  Man kan även fundera på om föreningen vill montera solceller "kollektivt" i framtiden. Då är platsen upptagen av en enskild medlem.
   
  • Laddar…
 7. K
  Medlem · Malmö · 1 676 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Jag skulle nog säja att det är en väsentlig förändring då solpanelerna installeras direkt på taket. Förutom att planerat underhåll kan bli dyrare, hade det ju även blivit dyrare vid en akut vattenskada. Då vill man nog inte stå och bråka om vem ska fixa taket medan vattnet droppar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.