Brev om beviljat bygglov?

2k läst  31 svar

 1. D
  Medlem Nivå 2
  hej flyttade in i nytt hus mitten av oktober -17.
  I måndags fick min Make o jag var sitt brev från kommunen att de gett bygglov för tomma tomten bredvid oss. Inget mer.

  Jag ringer kommunen och får besked att den som äger all mark som ej är såld, utan att frågat oss. Fått bygglov och ska sätta uppfart och förråd 1 m från vårt stängsel vi satt upp. Och ha soptunnor vid tomtgränsen. Sen enplans hus. (Solen går upp vid soporna och gassande sol till 14-15:30'tiden. (Jag går
  Hemma hela dagen och skulle få
  en liten sovplats där nu vår första sommar)
  De som gjorde att vi valde att köpa huset var att vi gick på deras egna plåttavla om husen ska stå. Så alla hus som är på vår högra sida, har sin garageuppfart& garage & soptunna på vänster om huset. Men detta har inte markägaren tänk ändra på. Från vår tomtgräns till köksfönsterna så är de ca 2 1/2 m. Sen täcker de barnens sovrum.
  De skiljer 1 meter från vårat och deras garage utfart.
  När tunnorna ska ut, kommer de stå förlåt tomtgräns.
  Vi har barn med funktionshinder. En med rullstol , autism etc. Och klarar inte av viss mat lukt utan att spy. Hur ska hen klara avgaser, sopor. Oljud när bilar kommer och går? Svåra/grava sömnstörningar. Utsikten på hela vår länga blir uppfart, garagare och bit av huset
  Vi är de enda som blir så illa drabbade av sopor, bilars uppfart, utsikt. Att bara detta borde även drabba vårt husvärde...

  Tanken var att vid grinden från vår uppfart in till tomten där barnet (7år) bara får vistas. Att en skulle hit att lägga plattor. Så de var enklare för mig att köra barnet i rullstolen till transport till förskoleklass/skola. Men ska de ha parkering 1 m där ifrån, taxin kommer sticka ut från vår tomt.
  På tavlan stod det att huset jag pekarvpå skulle byggas så här. Så vi har vart beredda med kortsida mor oss, då vi bestämde oss att köpa
  Huset.
  Men enligt markägaren som
  Ska använda detta hus som
  Visnings hus vill ha det som bild 2. Som
  markägaren fått bygglov för. Bild 3 vid stolpen är 1 m från mitt nät. Där ska uppfarten skapas vid vårt nät ska deras soptunnor stå.

  Jag förstår inte att vi inte fått någon förfrågan innan. Om man ens får det..
  •vad för BRA motivation kan hjälpa oss att flytta denna uppfarten. Så de blir som de andra husen har det på de. Sidan av vägen.

  Snälla hjälpa oss. Jag kan Inte sova av stressen
   
 2. A
  Medlem · Nivå 6
  Vad säger detaljplanen? Börja med att kolla hur detaljplanen ser ut samt be att få kopior på bygglovet för att se om man medgivit någon avvikelse från detaljplanen.

  Bilderna ser ut att vara illustrationen över området och är inte bindande på något sätt, om man inte i detaljplanen hänvisat till att hus ska placeras enligt illustrationen.

  Då ni inte blivit tillfrågade får man utgå ifrån att bygglovet stämmer med detaljplanen och då är det oftast inte så mycket man kan göra tyvärr.

  Det går alltid att överklaga och hänvisa till att den tänka placeringen innebär en olägenhet för er på grund av de skäl du angett, även om jag tyvärr inte tror att det är en betydande olägenhet i sammanhanget.
   
 3. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 18
  Att nån har garageinfart och soptunnor vid vägen får nog anses som normalt.
   
  • Laddar…
 4. D
  Medlem Nivå 2
  Tack för era svar. Detta är nytt för oss som tidigare bara bott i färdiga bostadsområden.
  Jag har mailat juristen på kommunen och bygglovshandläggaren som beviljat detta. Att svara på ett par frågor.
  Det blir väl bara gilla läget av skiten. Och sätta häck
   
 5. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Det är svårt när saker ändrar sig och man inte än har en överblick över alla konsekvenser.

  Det som kommer att hända är att ni får en garage i söderläge nära tomtgränsen. Den kommer att skugga lite, men framförallt på sommaren kommer det inte vara så mycket. Samtidigt skärmar garaget av grannhuset/trädgården lite grann. Ni kommer därför få mindre problem med grannens grillukt/rökning/studsmatta/mm. Ni kan skapa en fin rabatt som ramas in av garageväggen som gör att det blir en bra plats att vistas på sommaren.
  Uppfarten gör troligtvis också att grannen inte kommer att grilla där, men på andra sidan. Det borde vara en fördel för er. Parkerade bilar är såklart en nackdel, men bilar brukar inte vara så höga och det går att fixa med antingen låg häck eller plank. Även om det blir visningshus, tror jag inte att det kommer att handla om många bilar, och det blir troligtvis bättre när huset säljs till slut.

  Soptunnor kan bli ett problem på sommaren. Även om lukten ofta inte är så farligt kan det skapa problem med flugor. Så länge det är ett visningshus kan det inte handla om mycket matrester, men när huset säljs till slut kan problemet bli lite större, och då hoppas jag att ni har bra kontakt med grannarna, så att de kan ställa tunnorna ute på gatan när det är som varmast.

  Jag tror att avståndet mellan er och grannhuset blir lite större nu, så det blir mindre skuggning från grannhuset.

  Försök att se det positiva. Jag tror att fördelarna kan väga upp mot nackdelarna och att ni efter allt står färdigt och ni bott in er i den nya situationen blir nöjd i alla fall.
   
  • Laddar…
 6. D
  Medlem Nivå 2
  Tack snälla, för tryggare och ord och oro som jag är orolig över. Jag oroar mig inte när de är visningshus. Men sen.

  Det som är mest problem och oro är just soptunnorna. För på den sidan de kommer ställa dem , så får de isf köra ut dem på andra sidan av deras uppfart. Annars blockar de vår infart...

  -vi har haft ett helvete med vår förra granne som hotade mig som kvinna. Riktig man det där. (Gällde en bostads anpassning för vårt barn med funktionshinder)

  Jag vill inte råka ut att vår nystart med vårt liv, nytt nyare och framför allt friliggande hus. Att bråket blir om denna soptunnorna..

  Mitt barn kräks vid nya maträtter. Om de luktar ute tex gödsel. Folk kan lukta dov saker. Så vi vill inte att han som har de såpass svårt med så mycket inte ska kunna få vara fri på inhägnaden. Utan att få rädsla för de kommer framkalla kräkningar. Och de är där barnet måste ut för komma till sin transport och våra bilar el lämna tomten.

  Man får väl bara be om förstående människor

   
 7. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 18
  Tyvärr kan man inte välja sina grannar....
   
 8. D
  Medlem Nivå 2

  Nej så klart!

  •men de jag vill att någon tar ställning till om det är något som det går att iaf trycka på att soptunnan inte ställs intill mitt stängsel pga dofter. Och att de kommer stå och hindra vår infart/uppfart.

  •jag vill pröva att lägga deras garage uppfart längre bort än 1 meter mellan utfarterna.

  --Ingen på någon gata i området, kommer ha det så som vi kommer att få det med 2 utfarter som möts mot varandra.
  Och ingen som behöver ha soptunnor 2 - 2 1/2 meter från våra köksfönster. Och måste passera där för att kunna komma ut. Och planerna att plantera och ha lite soluteplats på framsidan är frågan om de kommer fungera.
   
 9. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Hur de anlägger uppfarten behöver inte vara samma sak som bygglovet, så även om ni kan ändra det i bygglovet, gör det ingen skillnad.
  Att tvinga grannen att flytta huset söderut gör placeringen mycket sämre för grannen och gör ingen stor skillnad för er, så det känns inte rimligt.
  Men att grannen skulle placera sin soptunna framför er uppfart, känns osannolikt. Då har ni verkligen otur med dumskalle till granne.

  Eftersom er framtida granne inte bygger huset är det relativt riskfritt (för grannsämjan) att överklaga bygglovet. Kan också tänka mig att ni kan använda det i en förhandling med byggföretaget (ni drar tillbaka överklagandet om de bygger en fin uppställningsplats för soptunnorna på andra sidan uppfarten.

  Sedan vill jag i all välmening ge ett råd till. I en annan tråd skrev du att din man tog saker lite lugnare. Då kan det vara bra om det är han som står för kontakterna utåt. Det känns att du tar åt dig dessa problem och det kan vara lite besvärligt i en förhandling eller diskussion där man vill vara lite smidig.
   
 10. D
  Medlem Nivå 2

  Skulle jag veta att de inte kommer placera tunnorna som alla gör vid sin sida av garageuppfarten. Så hade de gjort som alla andra på gatan hade även vi fått slippa soptunnorna. Men vi får hoppas och be om under att tunnorna inte planerac mot oss.

  Sen står min man i samma tycke kring detta. Vi har försökt prata med markägaren som inte går att prata direkt med. /

  Det vi inte vet något om är
  • innan kommunen ger någon ett bygglov, ska ingen fråga berörda grannar innan?
  -tänker om förra ägaren till detta hus gett något medgivande utan att informera oss..

  •sen skriver kommunen själva att :

  Bor du utanför område med sammanhållen bebyggelse får du som har en- och två bostadshus (exempelvis villa, par- eller radhus) bygga en mindre komplementbyggnad utan bygglov. Det måste dock byggas i anslutning till bostadshuset och minst 4,5 meter från tomtgränsen,om intedin granne ger sitt medgivande till att du bygger närmare.


  -står det inte här att garage inte får byggas så nära vårt hus utan bygglov? Eller de är i en bygglovs process godkänt av kommunen och utan att få godkänt från grannar?!

  (Vi har aldrig byggt själva. Så vet du eller någon om detta, så tar vi tacksamt emot förklaring)

  Jag vill inte ha bråk, ha konflikter. Inte ha otrevliga konversationer, bemötande. -utan vi står utan vetskap och trott att deras tavla visade hur kommande hus skulle byggas. Men det har vi fått svar på att det bara är exempel. .

  Så orkar /vill du svara i trevlig ton och förklara så tar vi tacksamt emot all information vi kan få.

  (Vi har försökt söka ansvariga på kommunen, för att få hjälp på våra frågor. Utan resultat. )
   
 11. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Förmodligen finns det planbestämmelser som säger att garaget får byggas närmare tomtgräns. I övrigt är det svårt att påverka hur grannen använder sin tomt, t ex vart soptunnorna/bilen/skotern/vedkapen står, så länge det inte är väldigt skräpigt, miljöfarligt, eller bryter mot andra regler.

  Eftersom ni har fått grannens bygglov för kännedom antar jag att ni har några veckor på er att överklaga det innan det vinner laga kraft? Om ni vill kunna påverka så är det nu ni har chansen, även om den inte är så stor.
   
 12. A
  Medlem · Nivå 6
  Jag utgår utifrån antalet tomter att ni befinner er inom ett området som omfattas av en detaljplan som styr hur man får bygga. I detaljplanen bestäms saker som storlek på husen, avstånd till tomtgräns, placering av husen osv.

  När kommunen beviljar ett bygglov som följder detaljplanen behöver grannar inte tillfrågas. Det du skriver om avstånd till tomtgräns gäller utanför detaljplan och utanför sammanhållen bebyggelse, det gäller alltså inte hos er.

  Att ni tolkat illustrationen som en detaljerad beskrivning över hur området kommer bli är tråkigt för er, men inget som markägaren kan veta eller behöver ta hänsyn till om markägarens bygglov ändå följer detaljplan.

  Att ha infarter så nära varandra i ett bostadsområde är inte ovanligt och inget ni kan göra något åt.

  Gällande placeringen av soptunnorna kan ni ha en diskussion med grannen OM det blir ett problem. Men eftersom det inte ens är säkert att det blir ett problem tycker jag det är onödigt att stressa upp sig över det redan innan man vet.
   
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  Du måst få fram detaljplanen, utan den kan ingen veta vilka regler som gäller i just ditt område. I de flesta kommuner finns detaljplaner att hämta på nätet. Digitaliseringen pågår, så många lite äldre planer finns ännu inte för hämtning.

  Första frågan: Skyldighet att informera. OM du begär ett bygglov som helt följer den givna detaljplanen, så finns ingen skyldighet att informera grannarna innan bygglovsbeslutet tas.

  OM det finns en avvikelse i det begärda bygglovet, ex. om planen inte tillåter garage så nära gränsen (som sagt kolla planens bestämmelser), då kan placeringen ändå godkännas som mindre avvikelse. I så fall måste man gå ut med ett grannehörande från kommunen INNAN bygglov beslutas. Har så inte skett (och om det alltså avviker från bestämmelserna i planen) så kommer länstyrelsen per automatik att ogiltigförklara bygglovet vid en överklagan (du har 3 veckor på dig).

  Andra frågan om mindre komplement byggnader. Det finns två sorter, dels friggebod, max 15 kvm, dels attefallshus, max 25 kvm.

  Dessa får byggas utan bygglov och i strid med planbestämmelser OM de ligger minst 4,5m från en gräns, eller närmare om grannen godkänner.

  En skillnad mellan bygglovspliktiga byggnader, där ett grannehörande måste göras innan kommunen fattar beslut, är att kommunen kan välja att bortse från grannars invändningar. I fallet med friggeboden så har grannen vetorätt, den får inte byggas närmare om grannen säger nej.

  I det här fallet ser det ut som garagen alltid ligger nära tomtgräns. Det är en relativt vanlig formulering i detaljplaner att just garage får byggas ex. 1m från gränsen.

  I så fall finns inget krav på grannehörande.
   
 14. D
  Medlem Nivå 2
  Vi hade 3 V på oss att överklaga. Dagen efter brevet öppnades på eftermiddagen så började vi överklaga. Och vänt oss till olika instanser för att hitta kryphål,

  Då det inte gick att prata med markägaren (den som var ansvarig för just det huset. Mannen innan som var ansvarig för andra gatan, han hade ett annat sätt att prata. Men denne gick de inte prata med, men de är då man önskar man hade en man som hade tid dagtid, för ibland kan vissa ha svårt att prata med kvinnor.. men att ringa en markägare på kvällen vet jag inte om det är populärt. Men de råder telefonförbud på min mans arbetsplats. Utan där får enbart jobbtelefon användas. Och de får inte ens sms andra än bas och kontoret eller övre chefen... men tror inte de spelar roll att prata med markägaren då han fått bygglov för de han skickat in till kommunen..
   
 15. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Har du skickat in en överklagan till kommunen så vinner inte bygglovet laga kraft förr än länsstyrelsen har tittat på det och konstaterar om det finns grund för dina synpunkter eller inte
  Om grannen har bråttom att komma igång så har du iallafall ett litet förhandlingsutrymme då dom kanske vill tillgodose era krav mot att ni drar tillbaks överklagan.
  Men dom kan ju också vara lite kyligare och hoppas att länsstyrelsen avslår överklagan med motiveringen att inget i bygglovet strider mot de aktuella bestämmelserna.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: