Borra brunn el ha kvar den gamla? Varmvattnet luktar prutt..

4k läst  3 svar

 1. V
  Medlem Nivå 3
  Vi borrade efter vatten 2002 ca 85 m, och då var allt frid och fröjd. Kvaliteten på vattnet var bra, men nu sista åren har det tyvärr blivit sämre.

  Efter vattenprov så visade det sig att vi har förhöjda mikrobiologisa värden på vattnet. "Tjänligt men med anmärkning" stod det på pappret. Inget problem med det "kemiska värdena". Vattenreningsfirman trodde att det antingen kunde bero på att det kom ner jord i vattnet, för vi har ca 50 cm jord innan berget börjar. Så vi tätade där ordentligt, men problemet kvarstår :( Nu klorerar vi brunnen varannan månad och då blir vattnet bra igen, men efter någon månad så börjar varmvattnet lukta illa. Typ prutt..

  Nu till min fråga; tror ni att det är någon idé att borra ett nytt hål (ska bygga hus till våren) och då borra direkt i berg, eller finns det risk för att vi får samma problem igen?

  / Lisa :)
   
 2. B
  Medlem Nivå 9
  Om det är tätt (vilket det borde vara om borrfirman gjort rätt) mellan odexröret och berg så skulle det kunna gå att spola hålet rent med spolbil.
  Jag har en bekant som gjort detta på Gotland med mycket bra resultat.
   
 3. Y
  Medlem Nivå 1
  Vi har samma problem med lukt om vi inte spolat varmvatten på några dagar... Men om vi spolar ur varmvattenberedaren och det fylls på med nytt vatten försvinner lukten. Vi har helt ok vatten enligt test, förutom att det inte är så kul att det luktar skit :(

  Tips mottages tacksamt!
   
 4. pefo
  Medlem Nivå 10
  Gaser från berget kan vara ett problem. Vattnets sammansättning ett annat som i kombination med offeranoden i VV-beredaren kan göra att vattnet luktar illa. Om anoden är av magnesium kan man byta den mot zink.

  Inflöde av ytvatten i en borrad brunn ska inte förekomma. Man vill ju ta vattnet efter att det passerat genom berggrunden. Kolla att brunnen är tät och att foderrören inte läcker in ytvatten.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: