Byggahus.se

Belysa uteplats

999 läst  10 svar

 1. F
  Medlem Nivå 3
  Ska ha en fest i början av augusti och kommer att behöva bättra på ljuset på uteplatsen för festplatsen. Då har jag tänkt spänna upp rep i sick och sack runt uteplatsen ca 3 meter ovanför marken för att sedan använda repet som stöd för montering av belysning, blommor, tyger osv. Vi är ca 50 personer.

  Upplysta takområdet kommer att vara ca 6x15.

  Fungerar det med en vanlig julgransbelysning med många extra led eller fungerar en klassisk klotformad ledslinga bättre?

  Jag vill gärna att det ska avge bra ljus, naturligtvis lockar det att ha en fin stjärnhimmel av med julgransbelysning.

  1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2.jpg
   
 2. T
  Medlem · Nivå 15
  Med den belysningen kommer gästerna inte ser vad det är för mat på tallriken.
   
  • Laddar…
 3. F
  Medlem Nivå 3
  Så det krävs rejälare grejer?

  Så oavsett hur tät dessa slingor ligger mot varandra kommer ljusbilden inte nå bordet?
   
 4. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Du kanske kan lägga en slinga på bordet bland tallrikarna i stället? Vad har du för budget?
   
 5. Bästa svaret

  A
  Medlem · Nivå 5
  En sak du kan tänka på är att du ser inte ljuset förrän det har träffat en yta. Alltså ljus som är riktat upp från golv t.ex. ger väldigt liten effekt medan riktat ljus ger en bra effekt.
  En sådan https://www.startrading.se/jarnia/ljusslingor/enkla-ljusslingor/ljusslinga-extra-connecta-418-10_p kan säkert med väl valda ljuskällor skapa en fin stämning.

  Du skulle kunna kombinera den slinga med en bordslampa t.ex. https://www.svenssons.se/p/belysning/bordlampor/carrie-bordslampa-svart/70000048332
   
 6. F
  Medlem Nivå 3
  Budgeten är ganska fritt, just att lägga in en slinga i runt blomsterbuketten i mitten har varit på/ är fortfarande på tapeten.
   
 7. F
  Medlem Nivå 3
  Så det hänger enbart på var ljuset ska studsa mot, inte hur stor ljuskällan är? oavsett lumen / lux?
  Även om vi skaffar en ledstrip/julgransbelysning som riktas nedåt mot golv?

  Fast nu när man kollar in star trading igen så tänker man nu att man kan ju byta ut ljuskällor efter festtema i framtiden vilket man inte kan göra med de flesta slingor.

  Som ovanstående postare föreslog, så kommer vi att ha ljus på bordet i form av en slinga som backup-plan.
   
  Redigerat 25 jun 21:15
 8. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Det hänger absolut på hur stark ljuskällan är och vilken riktverkan den har. Du kommer inte kunna belysa vettigt med någon normal julgransslinga. Den slingan från Star Trading som Andreas_jti länkade ovan är mer vettig, där kan du skruva i lämpliga LED-lampor. Tänk bara på att det kommer bli rätt dyrt . Det borde räcka med två slingor och lampor till dessa men det beror lite på hur du möblerar med bord och så.

  Något att överväga är enstaka armaturer som du hänger relativt högt, kanske 3,5 - 4 m upp. Då kommer du få bra ljus men det blir inte lika mysigt som med många små ljuskällor. Valet här beror på budgeten.

  Ett annat trick som kan öka mysfaktorn är att belysa indirekt genom att ljussätta ett stort vitt lakan som får agera reflektor. Den blir väldigt ineffektiv men kan ändå räcka för ändamålet. Man kan också använda olikfärgade lampor för ytterligare effekt.

  Mitt tips är att exprimentera lite med en eller ett par lampor och något lakan utomhus under dygnets mörka timmar. Du får vara uppe sent bara så att det blir ordentligt mörkt.

  En uttalad nackdel med stora vita lakan är att du kan räkna med att det snabbt kommer sitta massor av småkryp på dem.
   
 9. A
  Medlem · Nivå 5
  Det som Tommi skriver stämmer helt och ett bra sätt att få en ljusare känsla är att tillsätta ljusa färger. Det är i princip omöjligt att få en svart uteplats att kännas som ni har en fest en kväll på Santorini om du förstår vad jag menar. Belyst tyg/solsegel eller liknande ljusa väggar etc. gör underverk för att ljusa upp miljön.
   
 10. F
  Medlem Nivå 3
  Jag tackar för dina tips, ska prova mig fram!

  Haha, precis min tanke med detta..... Om man livar upp takbelysningen a la santorini och kompletterar med ljus och lampor på alla bord? Det är visserligen smaksak...
   
 11. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Om du har möjlighet att hänga upp lampor högt och även fästa saker mot sidorna så kan du bygga som ett lamptält, genom att ha en kraftig LED-lampa på ca 4 m höjd. Från den släpper du ner tygremsor, ca 50 cm breda som hålls utspända, och fästs på ca 2,5 m höjd. Det borde ge en rätt bra spridningseffekt på ljuset och även vara lite mysigare. Problemet är att du måste spänna ut tyget på något sätt (tänk panelgardin). Man kan också tänka sig trekantiga tygstycken. Allt beror på vad du har för möjlighet att fästa upp saker.

  Som sagt, exprimentera lite. Så här dags är det tillräckligt mörkt i alla fall hos mig för att man ska kunna testa, så jättesent behöver du inte vara vaken :)