personstarthumb-up

Batterifrågor (enkel sommarstuga)

11k läst  70 svar

 1. H
  Medlem Nivå 6
  Hej!

  I det nyköpta fritidshuset (utan fast el) är mitt mål att köra allt på solpanel och batteribank.

  Jag rår dock inte riktigt på elläran när det gäller matematiken kring uträkningar som rör just elen. Jag håller på med ett exceldokument där jag listar allt som skall drivas samt hur mycket el det kommer att dra. jag får det inte att stämma.

  I stora drag rör det sig om totalt 30 w lampor, 5 h per dag

  Vattenpump/hydropress (1200watt) (körs max 10 minuter per dag och körs förhoppningsvis via omvandlare)

  Surfplatta och mobiler totalt 100 watt 1 h per dag

  Installerat idag finns en 120 w solpanel och regulator. Vi kommer använda fritidshuset några helger i månaden och solpanelen kommer att få gott om tid att ladda batteribanken (som för tillfället dock bara består av 1x100 ah från biltema).

  Några frågor som bekymrar mig en aning:

  * Om man använder en omvandlare som klarar 1500 watt i kontinuerlig drift. Tar batteripaketet skada av detta? Det gäller främst micro (800 watt) och vattenpump (1200-1400 watt) 10 minuter per dygn. Måste jag ha grövre kablar?

  * För att kunna kalkylera hur många batterier jag kommer behöva till mitt projekt måste jag givetvis räkna på vad varje liten pryl i stugan drar och hur länge de skall stå på. Jag kikar då givetvis på "input" på alla adaptrar för att kunna räkna ut vad de drar som mest. Jag testade då med adaptern till surfplattan:

  Surfplatta input: 100-240 v 0,5 a växelström

  50-60hz 40-60 va

  out: 12 v 1,5a likström


  Min elmätare visar dock 19 watt när jag kopplar in surfplattan (den är igång och laddas). Värdet stämmer med likströmmen som kommer ut för adaptern till surfplattan, inte vad som går in.

  Ska jag mäta all elektrisk utrustning eller kan jag räkna fram det mha av el-specen på varje elektrisk pryl (så att det också stämmer med vad elmätaren visar)?

  Målet är att skaffa en batteribank som aldrig tar sig ner under 50% i kraft och även komplettera med mer solpanel om det behövs.

  Jag vill också understryka att detta är ett enkelt fritidshus som kommer att användas begränsat och energisnålt. Även om jag vill kunna köra hyfsat rejäl elutrustning (vattenpump/micro) så är det under korta perioder några gånger under dagen.

  I övrigt kommer kyl/spisplattor/värmare gå på gasol.

  Mycket tacksam för svar/tankar och idéer.

  /Henke
   
 2. A
  Medlem Nivå 6
  Vill inte vara näsvis men vilket blir dyrast, att dra in el till stugan eller hela din installation som du skissar på?
   
 3. H
  Medlem Nivå 6
  
  Att dra in el går på 140 000 (tidigare ägare kollade upp detta)

  300 ah batterier, 240 watt solpanel och ett begagnat elverk (kipor eller liknande) når inte riktigt samma summa. Även en kraftig batteriladdare (25 ah) ligger på kring 2000 begagnad.

  En simpel utslagsräkning på den el jag skall använda torde ligga enligt följande:

  Surfplatta + mobilladdning 1-2 h per dag borde ligga på = 3 ah

  Belysning 30w i 5 timmar = 3-5 ah

  Micro 10 min per dag (800 watt) = 12 ah

  Vattenpump (1200-1400 watt) 5-10 min per dag = 20 ah

  = 40 ah per dygn.

  Om man besöker fritidshuset på helgerna (6 mil ifrån vår ordinarie bostad) innebär det en användning av elen i ungefär 2,5 dygn. Därefter har solpanelen 5 dagar på sig att ladda igen de 40 ah jag förbrukat = 8 ah per dygn från solpanelen.

  Därtill införskaffas ett elverk kopplat till en kraftig 25 a-laddare i de fall batterierna understiger 50% kraft.

  Enligt min uträkning känns det rimligt men det är möjligt att jag är helt ute och cyklar.

  Observera att vattenpumpen körs korta perioder för att fylla upp sitt 60-liters kärl. Därefter körs ju inte pumpen förrän en låg nivå i tanken uppnås.

  Borde jag dra el för 140 000 istället (endast anslutningskostnaden till tomten)?
   
 4. H
  Medlem Nivå 6
  Kan också nämna att det batteri på 100ah som jag tänkt börja med i stugan har jag använt till min minnkota elmotor (till båten). Den drar som mest 350 watt och kan köras i 2-3 timmar i maxfart. Med det underlaget borde ju en micro på 800 watt kunna driftas i 10 minuter och en pump 10 minuter per dygn. Givetvis är micron på 10 minuter per dygn enkelt att välja bort. Däremot känns det en aning konstigt om dagens solpaneler bara kan driva 30 watt lampor i fem timmar med batterier på 200 ah.

  :)

  Då vore det enklare att köpa 200 billiga rustalampor där batterier ingår.
   
 5. Raptor50
  Medlem Nivå 11
  Vad jag tycker du skall göra är att du utesluter att köpa ett elverk som är jättestörande även om det är "Tyst".
  Man vill ju gärna åka till stugan för att det är lugnt och skönt.
  Då ville jag köpt ett par solpaneler till ifrån http://24volt.eu där går 2 st 90 watts panel på 2500 + 290 i frakt.
  Så till dom då timmarna du kommer använda stugan så har du nog med ström bara batterierna är bra. Om det skulle vara så då att du inte har nog med ström till det du skulle använda så köp nya större batterier..
  Så i stället för 140 papp, så klarar du dig med under 10 000. Och det tror jag blir inkl växel riktaren.
  En sak du borde tänka på är att ju större växelriktare du har ju mer drar den på tomgång.
  Har du INGEN kablar inne i stugan alls, så ville jag kört på 12volts led lampor inne och kopplat in en stor växelriktare när du skulle använda mikro eller pump.
  Om du då tar 230 från växelriktare via en sladd och inte fast installation så slipper du nog problematiken med fasta installationer också.
  Surfplatta och annat ville jag kört på en liten växelriktare som du kan slå igång när du kommer och stänger ned när du åker från stugan. Dom mindre tar inte så mycket med standby ström som dom stora.
   
 6. H
  Medlem Nivå 6
  Det var fasen ingen dum idé. Tack!

  I stugan finns redan 12-voltskablar dragna. Vid varje uttag har tidigare ägare skarvat på cigguttag. Ett enda uttag i hela stugan har 220 volt och det är givetvis det uttag de kört direkt kopplat mot elverket (står vägg i vägg med uttaget).

  I sovrummet finns lampor på väggarna där vanliga billampor (12v) sitter i.

  Förra ägaren drog igång elverket på morgonen för att fylla vattentanken/hydropressen och sen även lite senare på eftermiddagen kvällen. Om jag inte räknat helt tokigt lirkar ju hydropressen fram 30-50 liter per minut vilket skulle göra att den bara skulle behöva gå totalt max 3-5 minuter per dag (vilket skulle göra att man borde kunna kräma fram dessa få minuter från omvandlaren istället för elverket). Detta gör givetvis också att man slipper ljudet från elverket...


  Med andra ord borde jag kunna använda befintliga uttag/kablage till att köra en mindre transformator till just surfplatta/dator/mobiler. Och visst är det som du säger! En sommarstuga skall hållas tyst och utan en massa ljud. Det kan låta som att jag vill köra allt tekniskt jag äger men riktigt så är det inte. Däremot behövs en surfplatta i stugan för att bibehålla lugnet (ja, jag har barn). Mobiltelefoner är bra att ha funktionella och laddade om något händer.

  Jag är dock fortfarande lite osäker på bästa sättet att kalkylera på energiåtgången i stugan, baserat på att info på adaptrarna inte stämmer med vad min energimätare (stickkontaktsvarianten) visar.

  Jag är också lite osäker på om det finns risk att bränna kablar om man kör över 1000watt med omvandlare mha av batteriet. Å andra sidan inser jag nu att omvandlare som klarar att leverera mycket el givetvis också lär levereras med kablar som matchar energiuttaget...så...jag har nog målat upp ett problem som inte finns.

  Jag kan också nämna att stugan idag är utrustad med en solpanel från 99-2000 som förra ägaren anser fungerar riktigt bra fortfarande. Det är ett 120w som han påstår fortfarande levererar vad som utlovats enligt spec. Han investerade kring 20 000 för en bra regulator och en bra solpanel. Det som fattas är batteriet. Tanken är att börja ett 100 ah och känna efter hur allt funkar.

  Elverk lär jag införskaffa ändå. Det är inget jag gärna vill ha igång men det är nog en rätt bra säkerhet ifall batterierna drar ur sig mer än vanligt eller om man stannar i stugan längre än planerat.

  En handpump som fyllde hydropressens kärl hade varit rätt ok för min del men det är överkurs för mig att byta system nu i början.
   
 7. Raptor50
  Medlem Nivå 11
  Vet inte helt varför jag kom över denna länken just nu, men kolla om detta är något för dig.
  http://www.solarlab.se/solpanel/solcell-behov

  Omvandlaren kommer väll sitta i närheten av batterierna, så det är nog ingen fara. Men håll ett lite koll på kablarna när du använder dom max.. Blir dom varma så är dom för tunna.
  Byta gärna om till 12v LED beslysning i stället för vanliga bil lampor. Dom finnas också på biltema. Lite dyrare än vanliga, men ganska mycket billigare än att utöka batteribank eller byta alla kablar.
  Vet inte vilken sockel du använder så kolla själv på :
  http://biltema.se/sv/Bil---MC/Bilreservdelar/Belysning/Diodlampor/Diodlampor-12-V-421924/

  Solpanel från 99 funkar i 20 til 50 år till, så det är det ingen fara med.. Men tänk på att batterier inte bör / skall blandas gamla / nya. Så det batteriet du har är körd om du skall öka batteri banken.
  För övrigt så är nog 24volt eller legoteknik billigast på solpanel. Legoteknik har riktigt bra ärbjudande på solpanel en gång i bland, men då måste man köra och hämta dom.
   
 8. H
  Medlem Nivå 6
  Tack, låter inte tokigt alls. Sanningen är att befintligt 100ah från biltema har fungerat otroligt bra (både gällande kvalité och kr per ah). Detta batteri är främst till båten och därför bör jag köpa 2 nya som är likadana och ha dessa till stugan. Min egen erfarenhet är att batteriernas kvalité till stor del avgörs av laddaren/sunt förnuft samt skötsel.

  Jag ska gå igenom lite tabeller som kan visa hur mycket sol man kan få ut vid olika väder. Att räkna med 5 dagar i sträck med solsken i Sverige blir inget vidare.

  Jag ser en massa annonser på blocket med solpaneler som påstås vara 230 wattspaneler även företag som kränger 230watts för kring 2500:-. Det måste vara en djungel gällande kvalitét och verklig effekt. Jag ska spana in sidan du nämnde.
   
 9. Raptor50
  Medlem Nivå 11
  Om du kollar på mitt projekt under fritidshus så kan jag säga att när det regnade här om dagen, och det var ganska så gråa moln framför solen så laddade mina solpanel ändå runt 8 ah. Jag tappar nog kanske inte mina batterier så mycket än så att dom skall kunna ladda med högre ström kanske men. Så måste jag byta alla kablar från solpanelen då dom är för tunna.
  Jag kör omvandlare 12-230 till belysning som är LED, slutsteg (2 X100w) till bil som jag använder till stereo (dog inte max volym hela tiden) som användas i alla fall 4 timmar om dagen., i stort sätt all annan belysning på LED på 12 volt.
  Jag uppgraderar i alla fall hela systemet eftersom jag har pengar till det.
  Bygget:
  http://www.byggahus.se/forum/fritidshus/174317-taklyft-tillbygg.html
   
 10. H
  Medlem Nivå 6
  Ser riktigt bra ut. Jag diggade för övrigt ventilationen du hade under sommaren 2011 :).

  Jag måste kolla upp vilken lampkontakt det är på lamporna i stugan. Har dock inte fått nycklarna ännu så jag är fortfarande på gissningsplanet. När jag var och besiktade tog jag loss en lampa och det verkade vara standardanslutning som sitter i bilarna. Jag borde noterat det på plats. Det blir nog några led-lampor från Biltema.

  Har insett att den mesta av belysningen på kvällarna kommer bli med oljelampor. Det är riktigt mysigt. Kanske en liten brandsläckare också...eller två.
   
  corre och Raptor50 gillar
 11. Nimajneb
  Medlem Nivå 18
  Nu är inte alls detta min hemmaplan men klarar batterierna att leverera så många ampere under så lång tid som micron och pumpen kör, inte med avseende på lagrad energi utan rent praktiskt, vad händer med temperatur och spänning?
   
 12. C
  Medlem · Nivå 13
  Förbrukningsvatten till toalett och handfat kan du pumpa upp i tunna på högre nivå, likt vattentornen i städerna. Tex 200l, räcker till kanske 15spolningar och lite handtvätt.
  Så kan du pumpa den stora vattenvolymen via elverk få gånger och drickförbrukning via växelriktare mer sällan.
  Just vattenpump är elakt mot växelriktare/elverk pga startströmmen, ev kan man fixa det genom att montera mjukstart som stegar upp effekten under ett par sekunder istället.

  Det brukar finnas en del elverk på blocket som är 12v, gamla televerkare eller likande. Kan vara tänkvärt med.
   
 13. Raptor50
  Medlem Nivå 11
  Vattenpump / Pumpautomat till tappvatten kan också köpas på 24volt.eu, som går på 12 volt faktisk.. Så det är inte ett ABSOLUT behov av att köpa någon omvandlare.. Tänkte om man inte kommer använda det så mycket. Drar 6A. så om det är där som behovet strular så kostar den inte så mycket mer än en vanlig pumpstation.

  Min pupmautomat köpte jag på biltema faktisk. Lite missnöjd med den med tanke på att den startar upp och kör upp trycket en gång i timmen eller något. Vet inte helt varför den gör det, men den gamla gjorde inte så.
  Men det jag skulle fram till var väll att den endast är på 800 watt. Klart att det blir 13-1400 watt i starten, men i stort sätt så klarar en 1000 watts omformare den start strömmen i några sekunder.
  Någon som vet om man måste ha REN SINUS till en mikro förresten? En vattenpump behöver nog inte det men..
  Viktigt att tänka på är att ha omvandlaren i närheten av batterierna om du inte har en riktig monsterkabel. .
   
 14. H
  Medlem Nivå 6
  Ja, det är sånt jag är lite undrande över. Man vill inte slita ut saker i onödan.

  Kanske kan man införskaffa en beydligt mindre vattenpump. Vi kommer använda så lite vatten så antalet liter/minut blir näst intill oväsentligt. Det ska användas till att skölja händerna med och lite disk. Om pumpen är mindre borde den gå lite snällare, eller?
   
 15. Raptor50
  Medlem Nivå 11
  Skall nog inte vara någon problem alls. Om du vrider om nyckeln på din bil en dag, och startaren bara drar runt och runt, men motoren startar inte på ett minut eller så, så har du nog gjord av med 4 gånger den strömmen som en pump drar i dom 30 sekunderna som den går för att få upp trycket i rören.
  Spenningen i battreiet sjunker ju självklart, men som jag sa tidigare, om batteriet inte håller mått, så utöka med nya batterier. Det är fortfarande billigare än att lägga in el i stugan. :)
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: