Byggahus.se

Bastutips - perspiration

 1. K
  Medlem Nivå 2
  Om ni ska bygga en bastu så har jag 3 tips, som jag fått mycket beröm för, när folk har badat bastu hemma hos mig.

  Gör en vridbar hylla för kylda drycker. Jag har alltid en kall dryck stående på utsidan.
  DIY.
  Gör en stor ram av reglar och en mindre ca 10 mm fritt runt om, borra för ett stålrör i den yttre ramen uppe och nere i centrum, ca 20 mm djupt. Trä igenom röret genom och borra i en stoppskruv rakt igenom för höjden, dra på panel på båda sidor och sticksåga med lutande sticksåg ca 5-10 grader igenom på markerade ställen, ja.. det går av bladet om du sågar i röret..Luta upp sågen där, Sen är det bara att raspa i 2 h så den kan snurra. Min kan snurra fritt åt höger men hakar i lite när jag snurrar åt vänster? Skumt, sugpassning.

  Bekväma bänkar: Jag gjorde en 2 och en 3 manna. (28 h jobb)
  Jag köpte 10 m 30*8 aluminiumprofil, ca 200 kr, och bockade i ett skruvstäd till 5 styck 2 metersbitar. Som mall tog jag en bekväm fåtölj.
  Lavar: jag tog varannan abachi och varannan asp och delade dem på mitten med ca 30 graders lutning på sågklingan. Då kan man vända dem så den långa sidan pekar upp, ibland ner. Annnars är det svårt att få rätt avstånd i ytterkurvorna. Jag la en bit alu som distans 8 mm.. Kyl med tsprit när du borrar, (skitjobbigt - 192 hål.)
  Jag har en fast 60*280 planka för fötterna som jag fäst hela bänken på undersidan, det gör att hela ryggen kan gunga. Veden får plats under bänken, så jag kan ha 4-5 "bastningar ved" inne i bastun.


  Slängde in en Harvia från k-rauta i finland. Tyvärr kaklade jag lite väl mycket m2 runt aggregatet så jag har 83 grader som rekord, satte även in en tempmätare så man ser värmen utifrån omklädningen, den slår fel på 25 grader, men då vet man att om det är 50 så är det ok.

  Marinhögtalare och en mp3 stereo, dörren tog jag en 20 tals dörr sågade hål. fick tag i en härdad glasskiva, panelade och klart.
  Jag har ingen belysning, det får man av aggregatet.

  Hela bastun gick lös på 9000:- för material.
   
  Redigerat 1 apr 2009 13:12