Byggahus.se

Banker som tillåter nybygge fast man bor kvar i bef hus?

 1. R
  Medlem · Stockholm · 399 inlägg

  rickard_89

  Medlem
  Hej!

  Låt säga att man har ett hus värt 10 milj vill bygga nytt för 8 finns det då någon bank som tillåter att man bor kvar i det gamla medans det andra huset byggs?

  För jag menar om det tilltänkta lånet är mindre än man har idag är det kalkylmässigt knappast ett problem.

  behöver hjälp av er som gjort detta det senaste året just pga armorteringskraven + krav på inkomst.
   
 2. P
  Medlem · jönköping · 2 319 inlägg

  Pumba

  Medlem
  Det handlar väl i mycket om hur mycket lån du får total, har du inget lån på 10 miljoners villan så lär det inte bli nått problem, har du dock 10 miljoner lån där och vill låna till 8 miljoner för nya huset så kan det ju bli kämpigt.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 44 343 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Nu har jag inte byggt nytt. Men det låter ju som den rätt vanliga situationen med s.k "brygglån", alltså att du köper en ny bostad och behåller din bef. bostad i några veckor eller ngn. månad efter tillträde.

  I de fallen varierar bankernas villkor för lånelöfte, beroende på din inkomst och marknadsläget på orten (svårt/lätt) att sälja. Vissa får krav från banken att de måste ha en färdig försäljning av bef. bostad innan lånelöfte för den nya börjar gälla, andra får ha en överbryggning, då kräver ofta banken att din ekonomi skall tåla den dubbla lånekostnaden i 6 månader efter önskat försäljningsdatum, och i den kalkylen skall man då tåla deras kalkylrönta på 6-7%. Vilket är märkligt, för även om man räknar med att räntan kanske kan bli 7% inom några år, så lär det ju inte hända inom 6 månader.

  Om du bygger så har du ett byggnadskreditiv, och där räknar banken på liknande sätt, du skall tåla räntorna för bef bostad samtidigt med kreditivkostnaden till en spekulativ hög ränta, och gissningsvis ha marginal att överleva även om försäljningen drar ut lite på tiden. I den kalkylen får man bränna kapital, så länge man kan räkna med att ha kapital som räcker till kontantinsatsen. Däremot så är det inga amorteringskrav på kreditivet (tror jag) men du måste tåla amorteringen under en period när nybygget är färdigt, men när du kanske inte hunnit sälja ännu.
   
 4. R
  Medlem · Stockholm · 399 inlägg

  rickard_89

  Medlem
  Det är just det jag tänker att låt säga att du bor i ett hus, har ett lån som alla andra. Du vill bygga nytt kommer ner i kostnad sett till vad huset kostar att färdigställa.

  Problemet är att ett hus byggs inte på så kort tid så det blir ganska svårt att sälja sitt hus med inflyttningsdatum 9-12 mån.

  Man vill hellre kunna bo kvar och sedan sälja när det börjar bli aktuellt,
   
 5. R
  Medlem · Stockholm · 399 inlägg

  rickard_89

  Medlem
  Brygglån är vanligt, men detta är mer ett byggnadskreditiv det handlar om. För det verkar skapligt märkligt om man ska tvingas sälja en bostad man har värderad till mer pengar än det man bygger med tanke på hur lång tid framåt inflyttning är.
   
 6. P
  Medlem · jönköping · 2 319 inlägg

  Pumba

  Medlem
  När vi byggde så fick vi 2 alternativ av banken
  Sälj lägenheten och få loss pengar eller behåll lägenheten och skaffa pengarna kontant.

  Allt handlar ju egentligen om hur du kan ordna fram pengar för att räcka det som måste täckas kontant.
  Har du en 10 miljoners villa med 3 miljoner i lån så borde det ju inte vara några problem att belåna huset för att täcka kontantdelen för det nya.
  Sen hänger ju allt på om din ekonomi klarar sig genom bankernas kalkyl med de inkomster ni har.

  Vi hade hade inga problem att ha kvar lägenheten om vi haft tillräckligt med kontanta medel för att betala kontantinsatsen, vi vägde mellan att låna upp på lägenheten eller sälja, vi sålde då vi hade tillgång till annat boende under tiden som låg närmre byggplatsen dessutom.

  Så din inkomst och nuvarande belåningsgrad spelar ju tämligen stor roll för utfallet.
   
 7. R
  Medlem · Stockholm · 399 inlägg

  rickard_89

  Medlem
  Du menar att om man har kontantinsatsen för nya huset klar så är det inga problem?

  Exempelvis du köper nytt för 8 milj inkl tomt å har 1,2 milj kontant?
   
 8. M
  Medlem · Värmland · 132 inlägg

  Mixi

  Medlem
  Vi bor kvar i vår bostad medan vi bygger. Dock inte de stora summorna det handlar om men lgh har lån på 2 miljoner och vi bygger för 6 ungefär. Precis som ovan skriver krävs det att man har handpenningen (ofta kräver banken 20-25% för nybyggen) dessutom krävs att man har råd med dubbel boendekostnad och då räknade iaf vår bank på 7 % ränta.
  Vi lånade upp vår lgh för att ha råd med handpenningen
   
 9. P
  Medlem · jönköping · 2 319 inlägg

  Pumba

  Medlem
  Nja nästan, hur mycket du får låna handlar ju om inkomster och driftkostnader på husen.
  Du ska helt enkelt ha råd att driva runt husen + lån för båda, klarar du det + att du har pengar till kontantdelen så tror jag inte motståndet blir så stort, så var läget när vi skulle bygga och vi använde Swedbank då.
   
 10. R
  Självbyggare · Stockholm · 7 860 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Vad nya kostar att bygga är inte helt avgörande för byggkreditiv mm. Bankerna ser bara till vilken risk de tar.

  Nuvarande är värt 10. Nya kostar 8 men vad är det värt och hur mycket lån har ni? Bankerna brukar också ha ett krav på max belåningsgrad på det slutliga lånet. Ca 6,-7 ggr årsinkomsten efter skatt. Bankerna är inte intresserade av att sälja hus och ställa någon på backen, de tjänar pengarna på räntor så de är bara intresserad av att du kan göra rätt för dig i framtiden.

  Det är inte helt ovanligt att de vill se att du verkligen har det värde i nuvarande som du och mäklare tror. Så var beredd på att ha kontrakt på att sälja och i värsta fall sälja och bo i hyresrätt under byggtiden.
   
  Redigerat 10 sep 2017 08:40
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.