Byggahus.se

Avsaknad av amorteringskrav på bolån

 1. J
  Medlem · Stockholm · 9 inlägg

  JohanOlsson

  Medlem
  Det verkar som om vi inom kort får ett amorteringskrav i Sverige, där många kommer behöva amortera 2% på sina bolån. Många artiklar på nätet gör gällande att bankerna redan kräver amortering på bolån, och att ett amorteringskrav inte kommer påverka bostadspriserna.

  Jag gjorde därför ett test och kollade vad jag skulle få låna på 2 banker om jag köpte nytt hus, och vad de ansåg att jag skulle amortera. Resultatet var att båda bankerna ansåg att jag med ett ungefärligt lånekrav på 73% skulle amortera mellan 600-800:- / månad. Lånet skulle då vara över 4 miljoner kronor.

  För mig står det då klart att artiklarna om att bankerna redan kräver hög amortering är bullshit. Jag borde ha behövt amortera över 7'000 kronor istället för 700 kronor / månad. Nu amorterar jag redan mer än vad jag skulle tvingas göra, så för mig skulle det inte göra någon skillnad om jag köpte nytt.

  Det intressanta i detta är vad som händer med bostadspriserna om amorteringskravet går igenom. Om du kan lägga över en miljon kontant när du köper ett hus i Stockholmsregionen (vilket många kan) så verkar det som att ex. SBAB inte alls tycker att man ska amortera. Går man upp till 2 miljoner kontant så vill dom inte att man ska amortera alls.
   
  Redigerat 22 feb 2016 21:52
 2. O
  Medlem · 102 inlägg
  Hej
  Kanske varierar en del över mellan banker/bankkontor/del av landet. En vän tittar på att lösa ut sambon o kicka ut henne från villan och de kräver att han skall klara 2% (amortering) + 7% (ränta)... Så det går inte för honom.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.