Byggahus.se

Attefall eller friggebod?

 1. Ejmelie
  Hobbysnickare · Ekerö · 292 inlägg

  Ejmelie

  Hobbysnickare
  Jag har precis köpt ett hus och ska nu även bygga ett dubbelgarage. Jag får dock max bygga ett garage på ca 40 kvm pga byggreglerna i mitt område (detaljplan + BYA m.m.)

  Jag får därför inte plats med förvaringen som jag önskar i garaget. Jag vet att jag kan bygga en s.k. friggebod på max 15 kvm utan bygglov och trots att tomtens BYA är maxad. Men hur är det med reglerna för attefallshus kontra reglerna för friggebodar?

  För att jag tänker om jag bygger ett attefallshus som förråd istället för friggebod så får jag 25 kvm förvaring istället för 15. Och för mycket förvaring kan man aldrig få :).

  Eller är det skillnader på reglerna för attefallshus och friggebodar? Är finns det någon regel som gör att jag tex kanske måste bygga en friggebod istället för ett attefallshus.
   
 2. L
  Medlem · 525 inlägg

  Låset

  Medlem
  Som jag har förstått det så får du bygga en friggebod och ett attefallshus. Läs hos Boverket: https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/attefallshus/
   
 3. F
  Husägare · 30 inlägg

  franzke

  Husägare
 4. Ejmelie
  Hobbysnickare · Ekerö · 292 inlägg

  Ejmelie

  Hobbysnickare
  Och det är samma krav på friggebod och attefall? Inget kräver bygglov eller tillstånd?
  Kan det finnas restriktioner i detaljplanen på antal byggnader på en tomt? Tex att det bara får uppföras 2 st byggnader (tex hus samt garage).
   
 5. F
  Husägare · 30 inlägg

  franzke

  Husägare
  Nej det är helt olika krav på friggebod och attefall, en attefallsbyggnad kräver att man anmäler det till kommunen och skickar in situationsplan och ritningar. Både friggeboden och attefall kan dock vara planstridiga. Står det 2 byggader kan du ha 2 bygglovspliktiga byggnader samt ställa dit en attefallare och en friggebod utöver detta.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.