Byggahus.se

Att hemmasnickra ett hemautomationsystem. (Domoticz + MySensors.org)

90k läst  255 svar

 1. N
  Medlem Nivå 14
  På vår ringklocka så fungerade det faktiskt att sätta ett relä (dock inte helt hundra på om jag satte det i serie med solenoiden eller parallellt, det är nog 20 år sen jag satte dit det). Glimlampan i knappen till ringklockan lyser som den ska och klockan plingar när man trycker på knappen. Och då drar relät också.

  Jag vill minnas att det var ett vanligt relä med 12 V spole.
   
  • Laddar…
 2. S
  Medlem Nivå 10

  Att styra Domoticz med tal (Android Wear -> Tasker -> Http -> Domoticz)

  Kvällens påhitt har jag haft i tankarna länge men hela tiden varit något skeptisk till. Min tanke är inte att flasha runt och impa med hur man kan släcka och tända lampor med diverse apparater - utan egentligen att systemet ska sköta sig själv.

  Är det mörkt - tänd en lampa. Är vi inte hemma, larma och berätta om något händer. Ska vi sova, släck lamporna. Allt vill jag att systemet sköter, utan att vi ska behöva knappa och ratta.

  Dock... det finns tillfälle man manuellt vill styra ex:

  - Godnatt - släck allt NU!
  - Vårt alarm är geofence baserat på våra telefoner, och det händer man måste larma av för svärmor kommer på besök.
  - Fruan tycker det är JÄTTEmörkt trots att lux-sensorn faktiskt inte nått målvärdet (vilket ger en reakton baserad mer på känsla än fakta)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.JPG


  Ska man göra det kan man väl lika gärna ta vad man har. Jag och min Moto 360 har senaste året varit oskiljaktiga! Den är helt klart en av dom bättre teknikprylarna jag har... av flera orsaker.

  Nedan är programmen som behövs: (Ovan ikoner är bland annat http länkar jag använde tidigare)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2.JPG


  - Tasker (i detta program lägger man upp profiler och när profilen uppfyllts så utförs en task)
  - AutoWear (Denna kopplar telefonen med din klocka)
  - AutoVoice (Denna gör om och integrerar din voicecommand "ok google" till tasker (och så slipper du ok google, eller väljer andra ord)).

  I installationen av AutoWear går man igenom hur man ska nå voice command dialogen. Default är att man helt enkelt skakar på klockan och klockan frågar vad du vill. Som ni ser på bilen ovan så finslipade jag den funktionen lite :p.
  I AutoWear kan du i princip bygga om dina menyer och göra hur mycket som helst med din klocka.

  AutoVoice är i princip bara länken mellan din klockas röstfunktion och tasker. Den lyssnar vad du säger och skickar kommandot vidare i Tasker.

  Tasker är stort och avancerat och jag är nybörjare, men tills vidare har jag gjort en profil och task till det jag vill kunna styra manuellt. Det ska gå att programmera variabler och dynamiska tasks m.m. men tills vidare får det bli såhär.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3.JPG


  I princtip innebär det när tasker får en uppfylld profil: "Recognized Event" från pluggin AutoVoice triggas en task "Tänd taklampor" som är en Http post med en json URL till min Domoticz server. Hur man gör en JSON i Domoticz finns mycket väl beskrivet här: och det kan se ut såhär " http://192.168.1.2:8080/json.htm?type=command&param=udevice&idx=$idx&nvalue=0&svalue=79"

  En lite demo finns här: https://www.youtube.com/watch?v=qJ-Q-U0CE60

  Det finns mycket coolt man kan göra med detta framöver inser jag nu: Framförallt skulle jag vilja få statusar i klockan exempelvis dörrklockan nedan.

  Styr ditt HA
  Dörrklocka som skickar en bild till din klocka:
   
  Redigerat 20 feb 2017 21:51
 3. J
  Medlem Nivå 1

  Farlig inspiration

  Jag har nu läst hela din tråd och eventuellt länkade sidor med dina PCB m.m. Jag måste säga att jag identifierar mig med din entusiasm för DIY-automation och är våldsamt imponerad och inspirerad av din energi! (y)

  Jag har sedan några år kört en del automation i hemmet styrt av NexaHome. Hårdvaran har bestått av RPI (WiFi, 3G, Bluetooth), Tellstick DUO, Nexa brytare/sensorer av olika slag, 433Mhz temp/fuktsensorer, Dlink samt RPI cams, o.s.v.. Det mesta trådlöst. Det var kul att bygga ihop och har med tiden lett till en del vettiga script för automiserade events, loggning och notifikationer.

  Stöd för mer avancerade scripts har dock känts begränsat varför jag installerade Domoticz för några dagar sedan. Lirade ok på sidan av NexaHome på samma maskin tills vidare för att inte förlora alla funktioner jag idag har i NexaHome. Såg snabbt stora möjligheter i mjukvarudelen och har utifrån exempel på Domoticz forum gjort script för att få in mina Nexa-sensorer samt lokalisering och status för våra iPhones via "findMyiPhone"/iCloud. LUA rockar hårt i jämförelse tidigare..

  Stödet för Tellstick DUO i Domoticz är dock obefintligt och att kommunicera genom telldus-core är begränsat vad jag förstår (dummyswitchar?!). Inspirerad av tråden beställde jag delar till RFlink (+ CR2500 för Ikea ansluta som jag saknat), ju mer man läste här desto mer förstod jag att även MySensors var något för mig. Har nu beställt delarna till en Ethernet Gateway. Nu alldeles nyss kom jag fram till att om jag nu ska ge mig in i MySensors så kommer jag nog göra ett antal noder och mobilladdare håller inte..batteri, ok för många applikationer men börjar med inomhussensorer och för att få en rivstart beställde jag 10 av dina AC/DC PCBer med tillhörande komponenter. Har ett år av pyssel framför mig nu då! :eek: :p
  (sen att vi väntar första barnet inom en månad gör nog att jag får lugna ambitionsnivån lite..)

  Blev långt raljerande men det jag egentligen vill säga är: Good work, well done and keep it up!
  Följer med spänning!
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem Nivå 10
  Tusen tack, känns bra jag kan inspirera. Välkommen till diy träsket... the never ending story 👍 bara fantasin som sätter gränser.

  Hoppas du kommer få många givande timmar framöver men var säker på det kommer vara många timmar med pannan i djupa väck. Forumet på resp hårdvara är vänliga och jag finns på Mysensors.org chatten som enklast.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Tellstick duo? Är det bara 433mhz?

  Isåfall tycker jag du ska bygga dig en RFlink och koppla till din domoticz.

  En Arduino mega + antenner för 50kr så har du en rejäl 433mhz sändare/mottagare
   
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Om du svarar mig så, japp bara 433 men har redan köpt det mesta (Edit: RFlink + mer) som du kan läsa ovan (eller nu även nedan). (y)
   
 7. M
  Medlem Nivå 1
  Tröttaste i världen... RFlink funkar fint iallfall :)
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem Nivå 10
  Senaste veckan har jag pysslat mycket med min "automation" i form av LUA scripten i Domoticz... inga roliga bilder och så speciellt användbart att posta här då det säkert är olika för alla.

  Har satt som mål för 2017 att jag med hjälp av min hemautomation ska spara kWh jämfört med 2016. Så med hjälp lite nya Nexa AV/PÅ moduler (NEYCR-3) har jag försökt styra en del stället in huset för att kunna spara ström, exempelvis:

  - TV rummet (TV, mottagare, dvd, xbox, skrivare) stängs av helt (inte stand-by) under natten och när huset är larmat.
  - Gillestugan: Samma som ovan
  - Ipad laddare (vi har en laddstation typ denna) är bara aktiv när något laddar (natt).
  - Uppdaterat mjukvaror och inställningar på bergvärmepumpen (Nibe F1245).
  - Då jag har rörelsesensorer i många rum har jag skrivit ett script att lampan ska släckas automatiskt om ingen varit i rummet senaste 30min och passade på att utöka "nattlamporna" att dom tänds (dimmas) och släcks efter 2 min om någon är uppe och springer på natten.

  Nästa projekt jag jobbar med har jag kört fullständigt i väggen med...
  Jag vill integrera min Nibe f1245 i Domoticz UTAN att behöva köpa svindyra tillbehör från Nibe. (Upplink eller Modbus). Har lyckats koppla in mig på RS busen och kan få kommunikation från Niben genom en Arduino UNO + RS485... MEN...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.JPG


  Tydligen kräver pumpen ACK/NACK (svar) från mig som läser... och då jag läst och provat alla exempel (mestadels Nibe bindings for Openhab) som finns ute idag utan att lyckats har jag kört fast... pumpen hamnar i alarm mode. Läser från en del ställe att Nibe kör 9bitas internt och modbus konverterar fram och tillbaka till 8 bitars... det här är jag inte hemma på (ännu) om det nu är det som ens är problemet...

  TIPS NÅGON?

  Jag har också fått en idee om att tillverka mig en "debugger". Problemet jag har med alla hemmabyggda noder är när något strular. Då får man springa runder med en laptop och seriellt debugga dom. Krånligt och jobbigt. Jag tänkte tillverka en modul som kan debugga noderna (läsa den seriella kommunikationen) på korttid via bluetooth ->mobil/dator och långtid via ett SD-kort samt köra allt detta på två AA batterier.

  Bluetooth modulen finns redan och heter HC-06 och är helt enkelt Seriel till Bluetooth. Man ansluter dator/telefon till bluetooth modulen och får den seriella datan i mobilen:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1488276692268-upload-36e08107-32db-411b-b7ec-add9c4e495bc-resized.png

  (Bild snodd från MySensors.org)

  För den långsiktigt debuggen tänker jag mig ett SD-kort som ska kunna ligga och ta emot seriell data i ca 1 vecka...

  Så för er som gillar kretskortschema... se nedan och ge gärna feedback.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1488456960908-a_log_as_sch-resized.jpeg


  Projektet fortlöper här: https://forum.mysensors.org/topic/6340/debug-to-a-sd-card-module/14
   
 9. A
  Medlem Nivå 2

  Skicka temp till node med display

  Hej

  Vilken fantastisk intressant tråd

  Jag har sedan 1,5 år ett system baserat på mysensor och Domoticz

  Nu funderar jag på utveckla systemet
  Jag vill kunna skicka över information från temp/Hum givaren till en extern nod som vissare värdet på en display

  Displayen kommer sitta monterad i hallen och givaren ute

  Är det någon som kan vägleda mig hur jag ska skriva koden,är det möjligt
   
 10. S
  Medlem Nivå 10
  Kolla forum.mysensors.org. Det finns massa exempel.
   
  • Laddar…
 11. N
  Medlem Nivå 14
  Mitt system för hemautomation blev liggande på hyllan några år, jag har nu gjort ett försökt med Domoticz på en rPi med en Tellstick (classic-versionen, enbart sändare).

  Med tdtool kan jag tända och släcka min testlampa.

  I Domoticz kan jag välja Tellstick som hårdvara, men försöker jag lägga till en switch (och klickar på knappen för att testa) så säger den (i loggen) att den inte hittar hårdvaran...

  Jag har försökt leta på Domoticz wiki men alla sidor jag hittar där tar slut efter att man installerat tellstick-core, står inte ett ord om hur integreringen med Domoticz fungerar. En av sidorna har en rubrik som heter Domoticz integration, men det finns ingen text under den...
   
 12. S
  Medlem Nivå 10
  Sorry - jag har ingen som helst kunskap kring denna kombination. Jag har sett många poster och frågor kring Tellstick och hur man ska få in den in Domoticz och upplever precis som du att den integrationen är nog inte helt enkel/färdig.
   
 13. N
  Medlem Nivå 14
  Förut var man vad jag förstått tvungen att använda dummy-switchar och script, med den främsta nackdelen att man var tvungen att konfigurera alla mottagare i tellstick.conf.

  Nu ska Domoticz ha inbyggt stöd, jag kan som sagt var välja Tellstick som hårdvara, men den verkar inte hitta den. Eftersom jag kan välja Tellstick som hårdvara verkar det inte troligt att jag skulle behöva kompilera om Domoticz (jag installerade den "lätta" vägen med curl | bash).

  Men det verkar vara flera i deras forum som har samma problem, tyvärr är många av svaren goddag yxskaft (t.ex. att man ska använda gamla tekniken med dummy och script, eller att folk blandar in Tellstick.net i diskussionen).
   
 14. M
  Medlem Nivå 2
  Japp!

  Det där har jag fått att "funka". kolla länken nibegw.c som ganska bra beskriver hur funktionen skall vara.

  Det där med 9 bitar osv stämmer inte för din värmepump, det är äldre varianter som har den typen av kommunikation. Kolla även här: elektronikforumet.com. Du måste dock gå fram till nånstans där den engelskskrivande dyker upp, innan dess är det de äldre versionerna som avhandlas. Det finns tydligen också någon nyare förmåga som varit in där sen jag sist kollade.

  Protokollet är i princip:

  Först skickas startbyte: 0x5C
  Sen skickas mottagaradress: 0x20 (om du har fler tillbehör kan även andra mottagaradresser än denna skickas och då ska du alltså inte svara)
  Sen skickas kommando och datalängd följd av data.
  Slutligen skickas CRC.

  Efter varje paket ska du svara 0x06 för ACK eller 0x15 för NACK. Utebliven ACK eller inkommande NACK innebär att värmepumpen går direkt till larmläge.

  För att få ut data skapar du en LOG.SET-fil på ett usbminne som du stoppar in i värmepumpen, då kommer den att trycka ur loggar två gånger per sekund.

  Om jag kommer ihåg ska jag ta och skicka det program jag har skapat som man kan köra på en vanlig dator som tar emot och bearbetar inkommande data. Det är inte färdigt, men det parsar i alla fall indata och skickar ACK. Däremot hade jag något problem med min RS485-adapter, så ibland tappade den anslutningen vilket innebar att pumpen omedelbart gick i larmläge. Den verkar inte vänta på att få ett efterföljande paket, så jag hade en ambition om att göra om det till Arduino som fick skicka ACK, och sen skicka alla data till datorn också via USB. Det är jag dock inte klar med.
   
  • Laddar…
 15. S
  Medlem Nivå 10
  Tack! Det är precis det programmet jag kör (nibgw) fast för arduinon.
  Har dock inte provat någon logfil - men ska göra det! Hittade nibes program som sköter skapandet av loggfilen så det borde inte vara problem. Undrar bara om det är det som krävs för att inte ska gå i larmläge.

  Jag får och identifierar den inkommande byten (0x5C) och det tar ca 20sek innan den går i larmläge.

  Tack för all info!!!
   
  Redigerat 23 mar 2017 13:01