Byggahus.se

Annan energiklass med solceller?

 1. Murkla1949
  Medlem · Västernorrland · 324 inlägg

  Murkla1949

  Medlem
  Vi har en enplansvilla på 210 kvadrat (inbyggt uppvärmt garage på 60m2).
  Förra ägaren förbrukade 29000kw och huset fick energiklass F. Vi förbrukar ”bara” 20000 och har dessutom skaffat en solcellsanläggning som beräknas ge 14000kw.

  Påverkar solanläggningen energiklassningen och hur mycket i så fall?
  Det borde ju kunna göra något för värderingen i slutänden.
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem · 88 inlägg
  Hittade följande:
  ”Solceller, solfångare och annan förnybar energi
  Energi från sol, vind, mark, luft eller vatten som alstras i byggnaden eller på dess tomt får tillgodoräknas i den utsträckning energin kan nyttiggöras i byggnaden för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsenergi. Detta inkluderar till exempel solceller och solfångare. Det är inte all energi som tillgodoräknas utan el från solceller ska produceras och användas samtidigt. El som distribueras till elnätet får inte tillgodoräknas. Det är bara den el som används till uppvärmning, tappvarmvatten, komfortkyla och fastighetsel som ingår här. Med hjälp av batterilagring av solel i huset kan en större andel av elenergin från solceller.”

  Vi ligger på E nu med 36 700 kwh per år och måste ner till 18 215 kwh per år för att nå Energiklass B (räknat på 0.75 av refernsvärdet för nybyggnad). Blir svårt med bara solceller...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.