Altan

693 läst  14 svar

 1. I
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Har en träaltan i markplan på ca 11 m x 4 m som vi skall renovera. Den ligger i sydvästläge. Vill även fortsättningsvis ha den i markplan. Hur kan vi bryta av i ev form och material för att få mer liv i trädgården.
  Hälsn Inga-Karin
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20181028_105536.jpg
   
 2. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Bygg en pergola över hela altanen och sätt en fin klätterros, t ex "summer snow", kanske en snöbollsbuske o ngt litet träd. Om några år kommer altanen att bli inramad av grönska, med lite tur/arbete. På gräsmattan kan man anlägga en stor, oval rabatt med perenner i olika höjder. En pergola kan ju vara precis så tät eller gles som man själv önskar, med tanke på sol, skugga m.m.
   
 3. I
  Medlem Nivå 1
  Tack för ditt svar. Vad tror du om materialval till altanen. Kan det bli bra att blanda sten och trä?
   
 4. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Hur menar du? På marken?
   
 5. J
  Hobbysnickare · Nivå 13
  Kör sten överallt. Trä tar mycket stryk så nära marken.
   
 6. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Har du råd så är det fantastiskt fint med riktig (inte betong) stenbeläggning.
   
  • Laddar…
 7. I
  Medlem Nivå 1
  Vilken typ av sten tycker ni ?
   
 8. J
  Hobbysnickare · Nivå 13
  Skiffer
   
 9. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Skiffer är sååå snyggt!
   
  • Laddar…
 10. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 15
  Jag skulle säga att det viktigaste för att få liv i den tomten inte är altanen i sig, utan att det är så platt. Ett träd, några buskar, en spalje med klätterväxter. Tomten skriker efter någon form av vertikal variation.
   
 11. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Träd. En trädgård utan träd är bara en gård.
   
  • Laddar…
 12. I
  Medlem Nivå 1
  Vad kostar skiffer?
   
 13. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Jag vet bara att det är dyrt. Men om du håller utkik på Blocket o likn. sidor så brukar det dyka upp alla möjliga saker när folk gör om sina uteplatser.
   
  • Laddar…
 14. Fulkemisten
  Husägare · Nivå 10
  Jag kan tipsa om ölandssten (röd kalksten med klovyta). Många verkar ogilla denna vackra sten nu för tiden och river upp och lägger ut på blocket vilket är rätt konstigt. Lite krånglig att lägga kan man tro men egentligen mest kul. Fantastyskt liv i ytan till skillnad mot betong och mycket roligare än den i jämförelse enligt mig tråkigare skiffern. Båda sorterna ligger på knappt halva tusenlappen per kvadrat men ölandssten går att få "begagnat" (om nu sten kan räknas vara det) för en tiondel av den summan, ofta i princip gratis till några hundralappar för tiotals kvadrat mot avhämtning. Det kanske är samma för skiffer men det finns inte alls lika mycket ute har jag sett. Ölandsstenen passar i kombo med trä, grus och annan natursten, t o m cortenstål säger jag. Bildgoogla gärna.
   
  Redigerat 16 mar 09:57
 15. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Om du börjar redan nu att sätta plintar för pergola och gräva rabatter så kan du få fart på växterna redan till sommaren. Markarbetet kan ju göras senare.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: