Byggahus.se

abs05

 1. J
  Medlem · 3 inlägg

  jososto

  Medlem
  Undrar lite saker.

  Vi har köpt ett nybyggt hus som enligt köpekontrakt hade tillträdesdag 2005-12-01. Entrepenör och beställare skrev avtal under våren 2005, till saken kan också nämnas att beställare och entrepenör är släkt. Det jag undrar nu är om ABS-05 eller ABS-95 gäller. På slutbesiktning står det nämligen att - för entrepenaden gäller ABS-95. Slutbesiktning har dessutom gjorts 2006-01-16 och godkänts utan vår vetskap i förväg som nuvarande ägare. Vi har dessutom inte fått tagit del av besiktningsprotokollet utan endast fått utlåtande över slutbesiktning (utan bilagan alltså).

  En annan intressant aspekt är att vår son hade sovmorgon från skolan och var hemma vid tidpunkten för besiktningen (det var så vi fick reda på att det gjorts en slutbesiktning), men det han hörde entrepenören säga till besiktningsmannen förvånade oss,
  Entrepenör sa - Skriv under så har dem ingenting att säga till om...

  Nu har vi som tur är hållit inne med en summa pengar på allas inrådan, till och med en advokat vi rådfrågat nyligen rekommenderade att vi behöll pengarna tills allt arbete är slutfört.

  Den tidigare beställaren sade dessutom att entrepenören kommer att koppla bort elen för oss om vi inte betalar. Till saken hör det att entrepenören ännu inte fixat så elverket kopplat in elen...

  Mer saker finns att säga om detta dessutom, men för tillfället räcker det om någon kan ge ett svar på frågan om ABS avtalen.

  Mvh

  Johnny
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: abs05

  Om det är ABS05 eller ABS95 som gäller beror helt och hållet på vad som står i ert avtal. Utöver dessa regler så har ni även konsumenttjänstlagen som gäller.

  Beställaren är väl ni, eller har ni köpt ett färdigbyggt hus? Om så är fallet så har ni inget alls med ABS, besiktningar eller annat att göra.

  När det gälelr att hålla inne pengar så har ni er fulla rätt att innehålla ett betryggande belopp som täcket kostnaden för att åtgärda sådant som ännu inte är klart.
  Där har ni både ABS och konsumenttjänstlagen på er sida. Entreprenören är tvungen att koppla in elen om ni inte håller inne ett oskäligt stort belopp.
   
 3. J
  Medlem · 3 inlägg

  jososto

  Medlem

  Re: abs05

  Vi har köpt ett färdigbyggt hus och är alltså inte beställare.

   
 4. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: abs05

  Frågan är vilka bestämmelser som gäller för det avtal du undertecknat.
  Har du tecknat, eller möjligen övertagit, ett entreprenadkontrakt och utöver detta köpt tomten på ett separat köpekontrakt eller har du köpt en fastighet (byggnad och mark) på ett enda avtal?

  Har du tecknat ett entreprenadkontrakt så gäller, oavsett om det är villkoren ABS 95 eller ABS 05 som finns angivna i kontraktet, konsumenttjänstlagen som efter 2005-01-01 är tvingande. Du har i flera avseenden därför en bättre rätt än vad som anges i ABS 95, i stort sett i enlighet med ABS 05 eftersom ABS 05 och konsumenttjänstlagens nya tvingande regler är identiska vad gäller de viktigaste delarna.

  Har du tecknat ett avtal på ett färdigt hus inklusive tomt så är det jordabalkens regler som gäller. Det för för långt att gå in på skillnaden här.

  I vilket fall som helst skall naturligtvis säljarens åtaganden vara färdigställda innan du betalar allt. Vad som får innehållas är ett belopp som motsvara vad det skulle kosta att färdigställa byggnaden i avtalsenligt skick.

  Förhållandena verkar, åtminstone av beskrivningen, så oklara och krångliga att jag tycker du skall ta ny kontakt med den advokat du redan varit i kontakt med och få vägledning.
   
 5. J
  Medlem · 3 inlägg

  jososto

  Medlem

  Re: abs05

  Så här är det: Vi har köpt ett nybyggt hus och tomt via en mäklare och som hade visning innan huset var färdigställt. Vi köpte ett nyckelfärdigt hus enligt köpekontraktet. Dessutom har vi blivit lovade ytterligare saker såsom färdigställande av tomt med gräsmatta och jord som behövs. Vägen som används av ett flertal fastigheter har blivit förstörd under byggnaden av vårt hus och entrepenaden har lovat att även färdigställa vägen.

  Tillträdesdag var enligt köpekontraktet 1 Dec 2005, vi fick tillträde 3 Dec 2005. Besiktningsman kom 2 Dec och kunde då inte genomföra besiktning eftersom det såg ut som på en byggarbetsplats. Första helgen efter tillträde
  - fick vi vara utan varmvatten eftersom pannan inte var igång
  - el var inte inkopplad, fick använda bygg el
  - på övre våning var det ca 15 grader

  Efter detta har besiktnig gjorts i mitten på December och de punkter som fanns då är i princip ännu ej åtgärdade, ändå godkändes slutbesiktning härom dagen.

  Nu har vi varmvatten i alla fall, men elverket har ännu inte kopplat in elen. Fortfarande byggström alltså...

  Summan vi ännu ej betalt var alla parter överens om vid underskrift av köpekontrakt.

  Det är ca 30 punkter som kvarstår och ett flertal av dessa punkter skulle kosta mycket pengar att anlita en hantverkare att genomföra.

  Slutbesiktning genomfördes utan vår vetskap, vi lämnade ut nycklarna till huset i tron att entrepenaden skulle åtgärda punkter som kvarstod. Vi hade inte fått information om att slutbesiktning skulle genomföras. Som tur är hade vi en morgontrött son hemma som kunde tala om för oss vad som hänt. Att som tidigare insändare skrev - att vi inte har någonting med besiktning att göra stämmer nog inte eftersom vi äger huset bestämmer vi vilka som ska komma in och givetvis vill vi veta vad de personerna har för sig i huset under tiden vi inte är hemma.

  //Johnny


   
 6. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: abs05

  Som jag förstått det hela så är ni inte att betrakta som byggherrar, utan som konsumenter som köpt ett nyproducerat, färdigt hus.

  Den ni då skall sätta åt till 100% är SÄLJAREN, inte entreprenörerna!
  Det är säljaren som ansvarar att allt blir klart och färdigställt, att entreprenörerna är där på tider som passar er m.m.
  Ni har konsumentköplagen på er sida och det är den och inget annat som gäller.

  Jag hoppas för er egen skull att ni inte betalade hela köpeskillingen när huset inte var färdigt till övertagandedatumet.
   
 7. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: abs05

  Precis som Volvo skriver så är det säljaren, inte entreprenörerna som ni skall vända er till. Det låter f.ö som en ovanligt rörig affär med okunniga parter, inklusive mäklaren ???

  Är det så att ni köpt både tomt och hus av samma person så är det inte konsumenttjänstlagen som gäller (den gäller bara entreprenader) utan jordabalkens regler.
  I så fall är det inte fråga om någon slutbesiktning med er som part utan när ni tillträder skall huset vara helt färdigt och i princip avsynas av er. För detta behöver ni nog ha en sakkunnig besiktningsman till hjälp, om ni inte förlitar er på slutbesiktningsprotokollet mellan er säljare och entreprenörena, men det tycker jag inte att ni skall göra i detta fall.

  Har ni köpt tomten av en köpare och entreprenaden av en annan part(som inte själv utfört entreprenadarbetena) så är det mot denne säljare ni skall vända er och med er och denne som parter som en slutbesiktning skall göras.
  Finns f.ö. t.ex. färdigställande- och byggfelsförsäkring i så fall?

  Hur som helst skall ni inte betala hela köpeskillingen förrän allt är klart, inklusive markarbete, lagning av markskador m.m. som väl inte kan bli klart förrän till våren.

  Har ni haft några direkta kostnader m.a.a. förseningen bör ni få ersättning för dessa. Vad säger kontrktet om ansvar och ersättning vid försening?

  Vad säger mäklaren om alla dessa konstiga turer. Denne har ju ett stort ansvar för att allt går rätt till och som mäklare kan han lätt få anmärkningar mot sig från mäklarnämnden om det är för mycket oklara omständigheter och en anmälan riktas mot honom. Påminn gärna mäklaren om detta.

  Jag hoppas att allt ordnar sig, men än en gång - betala inte hela köpeskillingen förrän allt är helt klart!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.