Byggahus.se

380 till 220 och flytta uttag

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Hej! Renoverar köket och skall byta till ny ugn och häll som går på 220 i stället för 380 och kommer även att flytta uttaget. Tänkte använda det det gamla perplexiuttaget som kopplingsdosa och sätta ett täcklock över. Tänkte drar 2st slangar från gamla uttaget till 2st nya separat uttag och annvända samma nolla, jord och olika faser samt använda 1,5 mm2 kabel till de nya uttagen. Är det OK att koppla så här?
   
 2. E
  Medlem · Nivå 23
  Använd 2,5 mm2 för du ska väl ha 16 A säkringar.
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Ok tack för ditt snabba svar
   
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ska det vara två faser med 230V i vardera, till hällen?
  (Inte ugnen alltså)
  Isåfall ska du inte sätta separata uttag för detta.
  Utan t.ex. ett nytt perilex-uttag istället.


  Välkommen till forumet. :)
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Och din nya häll som går på 230V. Se till att få en som går på två eller tre faser. INTE en enfas häll. För skall du bara ha en fas så behöver du mer än 16A, och då måste ledningarna från centralen bytas till grövre, brandfara.

  Enfas spisar/hällar tillverkas för att användas i lägenheter som i många fall bara har enfasmatning till lägenheten. Där säkras de normalt med 20A, och har 4 kvmm trådar.

  De flesta hällar (men inte alla) kan kopplas om från enfas till två eller trefas drift.
   
 6. T
  Medlem · Nivå 10
  Till flertalet hällar med mer än två " plattor " bör man ansluta till 2 faser + nolla + jord i en vanlig trefasansluten villa. Om befintlig gruppledning är 5 g 2,5 mm2 och säkrad med 16 a. Då skall även fortsättningen av den fasta installationen var utförd med 2,5 mm2. Ena kabeln blir 5 g2,5 mm2 och avslutas i perilexuttag eller anslutningsdosa. Den andra kabeln blir 3 g 2,5 mm2 och avslutas med vägguttag , anslutningsdosa, cee blått 3 stift uttag eller enfas spisuttag.


  Hälleln ansluts till 5 ledaren till fas L1 och L2 samt nolla + jord.

  Kabeln till ugnen utnyttjar fas L3 samt nolla + jord.
   
  Redigerat 14 feb 2015 16:58