Byggahus.se

100V på två faser

 1. L
  Medlem Nivå 8
  Hej,

  För ett par dagar sedan hade vi (om sambon som var hemma mätte rätt) 100V på två faser och 230V på en. Så lampor, golvvärme, värmepump osv betedde sig konstigt.

  Det var ett allmänt fel i området och inget hos oss, några timmar senare blev det fixat.

  Vad tror ni kan ha hänt? Var det bara två faser för hela området som löst ut (ca 500 hus) eller något annat som ger liknande fenomen? Sambon stängde av alla 3-fasobjekt hemma innan hon mätte (dock ej hela centralen).

  Kan förresten kompressorer eller annat ta skada av sånt här? Att gå på för låg spänning?
   
 2. T
  Medlem · Nivå 10
  Motorer till kompressorer borde ha någon form av motorskydd som skyddar mot överhettning. Är motorerna styrda av frekvensomriktare då innehåller dom skyddskretsar som förhindrar start under t.ex 190 v.
   
 3. L
  Medlem Nivå 8
  Okej kompressorer jag tänker på är kyl/frys och frånluftsvärmepumpen. Om den borde ha skydd kanske det var fånluftsfläkten hon hörde som lät illa. Fast hon sa att den hördes upp i huset och den står i källaren. Den är en Nibe 310p så den ska väl gå sönder snart ändå...
   
 4. T
  Medlem · Nivå 10
  En fläkt kan varvtalsregleras med spänningssänkning eftersom kraftbehovet sjunker kraftbehovet sjunker kraftigt vid minskade varvtal. Det är en av dom få tillämpningarna där man kan varvtalsreglera små asynkronmotorer med spänningssänkning. Vid flertalet andra tillämpningar krävs en frekvensomriktare för bra varvtalsreglering.
   
 5. E
  Hobbyelektriker · Nivå 9
  Två faser hade löst ut någonstans. Om det var flera hus så var det förmodligen i närmsta trafo.