Första test visar på dyrare elpriser med nya elsystemet

Ny metod testas för ett mer effektivt elnät – kan leda till högre kostnader.

Svenska Kraftnät planerar att införa ett nytt system för elflöden, skriver Nyteknik.se. Detta kommer från ett EU-krav, och ska testas med företagets systerorganisationer i andra nordiska länder. Förhoppningen är att det ska leda till ett mer effektivt elnät.

– Det handlar om en effektivisering av elnätet, att optimera samhällsnyttan, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Men Energiföretagen är inte helt övertygade om det nya elsystemet, då det kan innebära rejält ökade kostnader för elkunder i mellersta och södra Sverige.

– Samhällsnyttan är kanske större, men är det värt det, säger sig Magnus Thorstensson på branschorganisationen Energiföretagen.

De initiala testerna – ett tioveckorstest - visade på ökade kostnader om en miljard kronor. Priserna var under en vecka 18 procent högre i södra och mellersta Sverige.

Men Svenska Kraftnät ser ändå positivt på det nya systemet och menar att det periodvis kan bli dyrare, men periodvis också billigare. Planen är nu att testköra modellen under ett års tid för att få med alla årstider och sedan dra slutsatser.