Elpriserna fick honom att flytta till lägenhet

Husägare blev lägenhetsboende efter att elpriserna blivit så höga att han inte hade råd att bo kvar.

Christer Lindeblad är en av de som drabbats hårt av de höga elpriserna.

Christer Lindeblad är en av de som drabbats hårt av de höga elpriserna. Foto: Skärmdump från videon på SVT.

Christer Lindeblad har under året gjort insatser för att ha råd att bo kvar i sitt hus, bland annat sänkt värmen i huset och stängt av varmvattenberedaren helt. Det som tidigare var en elräkning på uppemot 4 000 kronor är nu nere på 700 kronor, men eftersom elpriserna fortsatt att stiga har Christer tvingats att ge upp. Han har sålt huset och i september bär flyttlasset av mot en lägenhet.

- Jag har bott här i 20 år och trivts bra. Men med elpriserna såsom de är nu finns det inte en chans att man kan bo kvar med en vanlig pension. Det kommer kännas instängt, säger han till SVT.

Christer räknade med en elräkning på 7 000 kronor i vinter, en summa han inte skulle ha haft råd med eftersom han då skulle behöva lägga halva sin pension på en enda räkning. Detta trots att han exempelvis inte skulle haft tillgång till vare sig varmvatten eller frys eftersom han stängt av dessa.

Det är många som drabbas hårt av de höga elpriserna. Regeringen har presenterat ett elstöd som är tre gånger så högt som fjolårets stöd, men det är fortfarande många företag och hushåll som kommer att få det knapert i vinter när elräkningarna dimper ner. Här kan du läsa mer om elstödet.