Teknik

Ikeas ritverktyg i VR coolt - men AndersMalmgrens coolare

Ikea satsar på Virtual Reality ihop med franska Allegorithmic och grafikmotorn Unreal Engine 4.

Ikea satsar på Virtual Reality ihop med franska Allegorithmic och grafikmotorn Unreal Engine 4. Grafik: Ikea

Möbeljätten Ikea stöttar ett pilotprojekt där du kan uppleva Ikea-kök i Virtual Reality, men Byggahus.se:s medlem har något ännu häftigare på gång.

Ikea gick nyligen ut med nyheten att de satsar på Virtual Reality. Med hjälp av appen IKEA VR Experience kan du gå runt och dessutom interagera, i tre av företagets kök. Du måste dock ha ett tillbehör för att kunna uppleva miljön i 3D, hetast just nu är HTC Vive VR och Oculus Rift.

Virtual Reality, möjligheten att gå runt i en miljö i 3D och uppleva den som om det vore verklighet, har det snackats om i många år nu. Vi har sett otaliga företag satsa på tekniken för att sedan ge upp, bland annat Nintendo. Men det är först efter att Oculus Rift fått så stort genomslag på Kickstarter (en sajt för crowdfunding) som tekniken hamnat på gemene mans läppar. Nu ser det dock ut att bli mer än en tillfällig trend. Tekniken är tillräckligt mogen och allt fler företag hakar på.

- Det känns som att allmänheten är med på tåget den här gången. Både HTC Vive VR och Oculus Rift har sålt bra, och det är väldigt hett just nu. Förut har det stannat hos oss nördar, säger Byggahus.se:s medlem AndersMalmgren. 

Anders Malmgren

Anders Malmgren bygger mycket i sin lägenhet också.

Han håller själv på med att utveckla en produkt som kombinerar ritningsprogrammet Sketchup med Virtual Reality. Tanken är att användaren med ett enda knapptryck ska få upp sin ritning i Virtual Reality, ett slags datorgenererad skenvärld där personen kan gå runt i sitt tilltänkta hus, kök, badrum eller vad det nu kan tänkas vara som står för dörren.

- Jag kom på idén av en slump. Jag planerade köket i min lägenhet och var osäker på om en köksö skulle kännas för trång. Det var svårt att bilda sig en uppfattning om skalor och avstånd även om det var sketchat. Så jag testade dra in det i en spelmotor och upptäckte hur bra det var som verktyg. Alla skalor stämmer, och du ser direkt vad som fungerar precis som om det vore verkligheten, säger AndersMalmgren.

I AndersMalmgrens program är det inte bara kök som är i fokus.

I AndersMalmgrens program är det inte bara kök som är i fokus. Här ser du ett vardagsrum.

Produkten är inte färdig ännu. Han arbetar just nu för fullt på att skapa lösningar som gör att belysning och materialval ska hänga med in i Virtual Reality-världen utan manuell handpåläggning.

- Sketchup är ju ett lite enklare 3D-program, vilket gör den här övergången komplicerad. Men när jag har löst det tror jag många kommer att ha nytta av detta, både privata husbyggare och företag. Tänk hustillverkare, idag har de demohus, men de ser inte alltid ut så som köparen vill ha dem. Här kan du lägga till och justera som du vill och sedan få uppleva huset “på riktigt”, säger AndersMalmgren.

AndersMalmgren Virtual Reality

Ett kök i AndersMalmgrens program.

För dig som håller på att planera kök finns Ikeas lösning redan på plats. Du hittar den kostnadsfritt i Steam Store, men den kräver förstås att du har någon form av tillbehör som kan visa Virtual Reality. Dock är den bara ett pilotprojekt än så länge. Du kan med andra ord inte ta in din egen ritning, utan det finns tre färdiga kök som du kan gå runt och interagera i. Exempelvis kan du byta färg på köksluckorna och flytta på olika objekt.

Programmet är utvecklat av ett franskt företag och Ikea stöttar projektet fram tills Augusti. De hoppas få in feedback från användarna inför framtida VR-projekt.

Läs mer

Anders forumtråd: Visualisera din ritning med Unity och Oculus Rift
Totalrenovering av 20-talslägenhet