Juridik

Hur farlig är din julbelysning?

Hur farlig är din julbelysning?

Det är viktigt att elprodukter håller hög standard men när det kommer till julbelysning är det många som får underkänt.

Om en månad är det julafton och många av oss har redan börjat tänka tanken på att pynta hemmet. När det kommer till julbelysning är det dock viktigt att vara lite försiktig. Elsäkerhetsverket undersöker varje år utbudet och många produkter får försäljningsförbud, vissa måste till och med återkallas från konsument. Endast hälften av produkterna får godkänt. 

- De nedslående resultaten av tidigare tester gör att vi fortsätter att hålla extra koll på julbelysningsarmaturer även i år,säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Under ett test godkändes endast 10 procent, vilket är en alarmerande siffra. Det handlar om allt från julstjärnor och adventsljusstakar till julgransbelysning. 

- De vanligaste orsakerna till att vi sätter försäljningsförbud på julbelysning är att det saknas dokumentation och CE-märkning. Men de produkter som får försäljningsförbud med återtagande från konsument har allvarliga fel. Bland annat kan det finnas spänningsförande delar direkt åtkomliga vilket kan medföra elchock och livsfara, säger Martin Gustafsson. 

Så hur säkerställer du att din julbelysning inte är farlig? Dels bör du handla från en butik som har kunskap om elprodukter, dels bör du kontrollera belysningen. Du kan till exempel undersöka så att inte gängorna syns när lampan är iskruvad eller att kabeln sitter löst. Elsäkerhetsverket har utöver dessa tips satt ihop en checklista som kan vara bra att läsa igenom.

Checklista för eljulprodukter:

  • Kolla att sladd och kontakt inte har sprickor.
  • Byt ut trasiga lampor och var noga med att den nya lampan har rätt wattantal.
  • Installera en fast eller portabel jordfelsbrytare som bryter strömmen om det blir ett överslag. Speciellt viktigt om det finns barn eller husdjur som kan slita i eller gnaga på sladden.
  • Titta efter CE-märkningen - är produkten CE-märkt uppfyller den EU:s säkerhetskrav.
  • Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus. Det kan innebära direkt livsfara. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk.
  • Titta efter märketikett med uppgifter om tillverkare och IP-klass som visar om produkten kan användas utomhus. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla.
  • Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.
  • Ett tips är att ansluta dina julprodukter via en jordfelsbrytare för extra skydd. Se till att motionera de jordfelsbrytare som du har i huset när du ändå är igång.
  • Kolla att det finns en bruksanvisning på svenska.