Teknik

Hologram nästa grej på husmarknaden?

Augmented Reality.

Augmented Reality.

Med Augmented Reality kan du se det tilltänkta huset på tomten i realtid innan det ens byggts.

Virtual Reality hajpas hårt i media just nu och väntas bli nästa stora grej på konsumentmarknaden, speciellt inom spelbranschen men även inom andra branscher så som exempelvis husförsäljning. Men AR (augmented reality) är inte heller en helt dum teknik i sammanhanget.

AR innebär att ett virtuellt lager adderas ovanpå verkligheten och du kan på så vis exempelvis se placeringen av den soffa du tänkt köpa på plats i ditt vardagsrum, eller det nya huset på plats på tomten. Du kan såklart även se en rad andra saker, exempelvis hur huset skulle se ut i en ny färg. Allt sker i realtid med hjälp av ett par specialutvecklade glasögon.

Dagens Nyheter har testat tekniken och är överraskade över hur bra den fungerar. Det är enkelt att flytta runt huset på “tomten” och titta på det ur olika vinklar. Det ligger stilla på platsen utan störningar. Dock kunde upplösningen varit högre och glasögonen mindre tunga och otympliga, men med tanke på att tekniken fortfarande är under utveckling är det förmodligen sådant som kommer att rättas till framöver.

Just placeringen av huset på tomten är ett av de avgörande momenten i nybyggnationsplaneringen. Kanske är AR-glasögon det som kommer att förenkla för husbyggare i framtiden.

Här kan du se när Dagens Nyheter testar glasögonen.