Teknik, El & Teknik

Brister i säkerheten i LG:s smarta hem

Forskare upptäckte att det räckte med en persons mejladress för att hackare skulle kunna ta sig in i deras hem och styra deras prylar.

LG:s smarta vitvaror.

LG:s smarta vitvaror. Foto: LG.

Forskare har tillsammans med tillverkaren LG arbetat hårt för att täppa till säkerhetsluckor i LG:s smarta hem-produkter. Forskarna upptäckte säkerhetshålen i juli i år, och har efter det samarbetat med tillverkaren för att hitta lösningar. Det visade sig att det räckte med konsumenternas mejladresser för att man skulle kunna ta sig in och styra användarens IoT-prylar, allt från dammsugaren till webbkameran.

– Och mejladresser är ju inte så svårt att få tag på, det är bara att gå in på en persons Facebook eller Linkedin-profil. Vår researchavdelning granskar alla möjliga leverantörers lösningar men vi undersöker de stora märkena först, för där kan det ju påverka som mest personer, säger Fredrik Johansson, security expert team leader på Check Point som är de som upptäckte säkerhetshålen.

Nu går LG ut med information om vad konsumenterna måste göra för att åtgärda problemen. Det handlar om att uppdatera varje mjukvara i respektive produkt till senaste version och att uppdatera LG SmartThinQ-appen till den senaste versionen (V1.9.23).

Fredrik Johansson tror dock inte att LG är det enda exemplet på smarta hem där säkerheten är bristfällig.

– Det här är absolut inte det sista exemplet vi ser. Jag tror många av konsumenterna tänker på enkelheten; att man kan nå kylskåpet via telefon och så vidare, men inte på säkerheten. De tänker kanske inte på möjligheten att om något går fel så kan hackare åka runt i huset och kolla om någon är hemma, eller ifall det finns något av värde. Likadant är det med många av leverantörerna. Vissa tänker på säkerhet, men andra är fortfarande för dåliga på det.

Källa: Voister