Arkitektklassen avgjord i årets Solar Decathlon Europe

Arkitektklassen avgjord i årets Solar Decathlon Europe

Höghus med inspiration från regnskogarna, så beskrivs årets vinnare i arkitektklassen i Solar Decathlon Europe.

Arkitektklassen i den internationella tävlingen Solar Decathlon Europe är avgjord och det är Team Rhône-Alpes från Frankrike som tar hem segern med sitt soluppvärmda flerbostadshus Canopea Tower. Tävlingen går ut på att deltagarna ska skapa en så energisnål byggnad som möjligt som hämtar energi från solen.

Årets vinnare i denna klassen är ett höghus med solceller på taket. Varje våning i byggnaden innehåller lägenheter men övre planet är gemensamhetsutrymme med plats för tvättmaskiner, grillutrymme och liknande. Överst hittar du dock solcellspanelerna som både värmer upp huset och ger el till de boende och deras elbilar. Gänget bakom byggnaden säger sig ha hämtat inspiration från regnskogarna där lövverken tar tillvara på solens energi och menar att deras lösning ger samma funktion fast i trånga, urbana miljöer. 

Förutom att solcellerna ger huset el kan huset även leverera överskottsel till stadens elnät och på så sätt dra in pengar. De boende i huset styr alla funktioner, så som att exempelvis boka tvättid, via en surfplatta.

Solar Decathlon Europe Canopea Tower

- Team Rhône Alpes France byggnad Canopea drar inte bara lite energi, den visar också hur avfallshanteringen kan effektiviseras i storstadsmiljö, säger prisutdelaren Kurt Eliasson som är vd för svenska bransch- och intresseorganisationen SABO samt ordförande i europeiska CECODHAS Housing Europe.

Avfallssystemet består av en tub med början på övre våningen där soporna också sorteras, de hamnar sedan längst ner via tubsystemet.

På lördag avslöjas tävlingens totalvinnare.