Teknik

371 000 kronor för 400 meter fiber

Det kostar cirka 1 000 kronor per meter att gräva och återställa för fiber enligt Telia.

Funderar du på att gräva för fiber och undrar vad det kostar? Husägaren Patrik Falk önskade fiber till huset och bad Telia om att få ett pris. 400 meter från huset ligger fiber redan nedgrävt, och familjen hoppades på en prislapp på 16 000 kronor. Men svaret de fick på offerten var 371 000 kronor.

Telias säljare Henrik Forssell bekräftar priset och förklarar att det kostar företaget cirka 1 000 kronor per meter att gräva och återställa för fiber, därav blir kostnaden så pass hög och därför kan det också vara en god idé att gå ihop med grannarna för att få ner priset per hushåll.

– Det är mycket dyrt att ansluta en villa. Det kostar drygt 1 000 kronor meter att gräva och återställa och är det 400 meter att dra fiber så kan det bli närmare 400 000 kronor, säger Henrik Forssell till SVT.

- Vi offererar oftast inte enskilda hushåll. För att få ner anslutningskostnaden vänder vi oss till större områden, där fler får möjligheten att ansluta sig till fiber. Den normala anslutningskostnaden brukar ligga mellan 15–30 000 kronor, tillägger Henrik när vi senare talar med honom.

Familjen Falk meddelar att de tackade nej till erbjudandet. Förhoppningen är att grannarna ska gå ihop, men de tror att det kan bli svårt att få igenom och misstänker att de kommer att få leva med sin adsl-uppkoppling en lång tid framöver.