Tog ut 17 miljoner i kontanter genom falska byggfakturor

Tillvägagångssätt.

Tillvägagångssätt. Foto: Skärmdump från TV4.

Byggbranschen nyttjas för penningtvätt och skattebrott genom sofistikerade tillvägagångssätt.

Att det förekommer grov organiserad brottslighet i olika former inom byggbranschen har vi hört förut. Nu lyfter TV4 ett fall där en man lyckats komma över 17 miljoner kronor genom att skapa falska fakturor som sedan betalas ut i kontanter. 

Tillvägagångssättet handlar om byggbolag som får uppdrag och som i sin tur ger uppdrag till andra byggbolag. De är i maskopi och det skapas falska fakturor sinsemellan. Man betalar ut svarta löner till arbetare och pengar plockas ut kontant ur olika bankomater. Pengar går sedan tillbaka till första byggbolagets ägare. Falska fakturor har på så vis omvandlats till kontanter som Skatteverket aldrig får se. 

Mannen som hade plockat ut de 17 miljoner kronorna hade falsk identitet som han sedan skaffat bankkonton, e-legitimation och annat på.

- Tillvägagångssättet är väldigt sofistikerat. Det finns så många faktorer. Man ska öppna bankkonton, ta fram kort och ha en verksamhet som skickar ut en stor mängd osanna fakturor till en stor mängd byggbolag. Det kräver en hög grad planering, säger åklagare Jesper Asplund till TV4.

När myndigheterna väl kommer dem på spåren är pengarna redan borta.

Mannen dömdes i tingsrätten för medhjälp till skattebrott, penningtvätt och vapenbrott. Fallet har dock överklagats och ska upp i hovrätten.