Juridik

Stämmer byggföretag på 18,7 miljoner kronor

Felande värmepannor, otäta fönster och översvämningar gör att husägarna fått nog.

Felen i de då nybyggda husen i Hässelby i Stockholm visade sig vara många för de 16 familjer som flyttade in. Sedan husen stod klara för cirka 5 år sedan har mänger av åtgärder genomförts, bland annat har fasaden fått ny puts och otäta fönster har bytts ut. Värmepannorna har inte heller fungerat som de ska.

– Vi hade mer eller mindre ingen värme på bottenplan under de två första vintrarna. Men vi hade tur som hade valt till en kamin, så vi kunde få upp värmen. Några av grannarna tvingades köpa elelement för att hålla sig varma. Man känner sig lurad, säger en av husägarna, Lars Wenngren, till Mitti.se.

Mest problem har de dock haft med vattenläckage. Is och snö som smält har tagit sig in i husen. Detta menar dock byggföretaget är åtgärdat idag.

– Det är klart att det inte ska vara fel, det vill ingen och det är olyckligt att det har blivit så. Vi använder oss av underentreprenörer som vi har påtalat felen för, och det har gjort att det har dragit ut på tiden, men nu är allt åtgärdat, säger Peder Williamson som är vd för Småa AB.

Men de boende är inte nöjda, utan känner att de från början blev lurade. De har fått leva med byggjobbare i husen till och från under fem års tid och menar på att de bör få kompensation för detta. Nu stämmer de därför byggföretaget Småa AB på 18,7 miljoner kronor.