Ekonomi

Skarp kritik mot bankernas räntenetto

Håkan Larsson.

Håkan Larsson. Foto: Villaägarnas Riksförbund

Storbankernas rapporterade räntenetto får Villaägarnas expert att tala om kartelliknande prissättning.

De fyra storbankernas räntenetto ökade under andra kvartalet, och nu riktar Villaägarnas Riksförbund kraftig kritik mot dem. De menar på att det skapar en situation där husägarna ser att man göder bankernas fickor i goda tider, och sedan får rädda dem under dåliga.

Det sammanlagda räntenettot har ökat med en miljard för de fyra storbankerna, detta jämfört med i fjol. Totalt stannade det på 30 miljarder kronor under kvartal två. Vinster från bolån utgör en betydande del av summan.

– Vi har en situation med fyra storbanker som har en nästan kartelliknande prissättning. Ändå går inte Finansinspektionen in och reglerar upp den här marknaden eller Konkurrensverket och synar marknaden i sömmarna, säger Villaägarnas Håkan Larsson till Svenska Dagbladet.

Snitträntan ligger idag på 1,6 procent men borde enligt honom ligga på 0,6 procent med tanke på den negativa reporäntan. Det handlar då om åtskilliga tusenlappar som skulle kunna sparas per år.

Ingen av bankerna uttalar sig i artikeln. Däremot bekräftar en sparekonom på Compricer det som Håkan Larsson säger.

– Från storbankerna fick jag mellan 1,43 och 1,46 procent så de ligger extremt lika.

Deras bästa tips är att konkurrensutsätta marknaden var eller vartannat år genom att se över och eventuellt byta bank för ditt bolån. I snitt går det att få ner räntan med 0,5 procent.