Ekonomi, Kök

Så vill vi helst bo

Det fina köket, bra läget och den öppna planlösningen ökar intresset för huset enligt en färsk undersökning.

Vad är viktiga komponenter när folk letar hus? Fastighetsbyrån har undersökt vilka rum och krav vi har på våra drömhus och resultatet visar att ett fint kök är viktigast när det kommer till de olika rummen, 65 procent tyckte köket var viktigast. På andraplats med 27 procent kom vardagsrummet - endast 6 procent av de 1 000 tillfrågade svarade badrum på den här frågan.

Annars är läget oftast det som avgör, det slår såväl fina rum som en vacker trädgård. Närhet till kommunikationer och grönområden är avgörande faktorer, vilket går hand i hand med det som fastighetsmäklare Pär Gunnarsson listade som värdehöjare för oss när vi intervjuade honom i februari: https://www.byggahus.se/ekonomi/vardera-hus.

Efter läge är det priset som är viktigast enligt undersökningen, och därefter kommer planlösningen som en stark trea. Helst ska det vara en öppen planlösning.

- Att ha ett bra kök, och gärna öppen planlösning är värdehöjande när man ska sälja en bostad. Och den tendensen verkar bli starkare och starkare om vi jämför med tidigare undersökningar. Det har pratats en del om att vi blir mer kontinentala och att badrummet är det nya köket, men det kan vi alltså inte se här, säger Lars-Erik Nykvist som är vd på Fastighetsbyrån.

Mest avgörande vid val av boende:

  1. Läget/området
  2. Priset
  3. Planlösningen
  4. Fräscht
  5. Storleken på bostaden

Minst avgörande vid val av boende:

  1. Öppen spis
  2. Närhet till förskola/skola
  3. Närhet till nöjesliv
  4. Nyproducerat
  5. Badkar