Ekonomi

Rekordmånga handlar byggvaror på nätet

Bygghandeln blev den stora vinnaren i e-handeln 2015.

Nästa vecka släpper Postnord sin E-barometer med siffror över e-handeln helåret 2015, men redan nu står det klart att bygghandeln är en av de stora vinnarna. Tillväxten för branschen mäter hela 38 procent, vilket är en så pass kraftig ökning att Postnord väljer att kalla den för 2015 års nätraket.

Enligt analysen som görs finns det flera samverkande anledningar till att branschen gått från ganska dåliga siffror när det kommer till näthandel, till en kraftig utveckling de senaste åren. En av orsakerna uppges vara ROT-avdraget, en annan den informationssatsning som skett i form av bygguider och tips.

– Det blir allt lättare för privatpersoner att använda nätet för sina inköp av byggvaror och idag får kunderna alltifrån ”how-to”-filmer och instruktioner till tips och trix på nätet, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord Sverige.

Men även låga räntor, ett växande intresse för renovering och möjligheten att beställa hantverkartjänster direkt i bygghandeln ska ha bidragit till den explosionsartade ökningen.