Ekonomi

Rejäla böter väntar den som tänder grillen

Grillade på tomten - får nästan 20 000 kronor i böter. En man från Kristianstad som grillade trots eldningsförbud riskerar nu grova böter. En annan person som också fick besök av polisen vid otillåten grillning blev aggressiv och attackerade.

Vår medlem Maah passade på att tända grillen när han byggde uterum för några år sedan.

Vår medlem Maah passade på att tända grillen när han byggde uterum för några år sedan. Foto: maah

Sedan en tid tillbaka råder det grillförbud på många håll i landet. Men det finns de som trotsar förbudet medvetet, och även de som uppger att de aldrig hört talas om det. Exempelvis fick en man i Kristianstad nyligen 19 500 kronor i böter efter att ha grillat på tomten.

– Jag inser att det jag gjort är allvarligt, och nekar inte till att jag grillat. Filén låg ju där när polisen kom, så att säga. Men 19 500 kronor och 5 år i belastningsregistret svider rätt hårt faktiskt, säger mannen till Metro.

Han säger sig ha känt till eldningsförbudet men inte att det var grillförbud på egen tomt.

En annan man, i Lund, började slåss med polisen efter att de bett honom att släcka grillen.

Förbudet gäller även företag och organisationer. Exempelvis har Malmö stad länge försökt få till undantag för matknallarna på Malmöfestivalen, men länsstyrelsen säger nej. Kommunen hoppas att det inte ska påverka matutbudet och att de 60 matknallarna ska gå över till elektriska stekbord istället.

Förbudet lär hålla i sig så länge torkan gör det. På vissa håll i landet har det kommit en del regn, medan andra fortsätter att slå värmerekord.

Är du osäker på om grillförbudet fortfarande är aktuellt där du bor kan du kontakta kommunen för mer information.