Ekonomi

Regeringen slopar byggfelsförsäkringen

Byggfelsförsäkringen kommer att slopas i juni i år, sa bostadsminister Stefan Attefall till SVT på torsdagskvällen.

Bostadsminiser Stefan Attefall meddelade på torsdagskvällen att byggfelsförsäkringen kommer att avskaffas från och med 1 juni i år. Byggfelsförsäkringen har blivit ökänd eftersom den så gott som aldrig faller ut, ändå har alla som bygger hus varit tvungna att ha den. 

– Den har inte fungerat i praktiken. Det känns inte längre motiverat att tvinga alla som bygger hus att teckna en dyr försäkring som fungerar dåligt, säger bostadsminister Stefan Attefall till Sveriges Television. 

Försäkringsbolagen Garbo och Bostadsgaranti har årligen gjort stora vinster, vilket skapat irritation bland de som tvingats teckna försäkringen och sedan inte fått ut något. Ett tydligt exempel är skandalen med de enstegstätade putsfasaderna, där varken byggföretag eller försäkringsbolag vill hjälpa kunderna eftersom felet räknas som ett så kallat utvecklingsfel. Men i år skrotas försäkringen alltså.

- Den har blivit ännu mera onödig i och med de ändringar vi gjort i Plan- och Bygglagen. Den har helt enkelt inte fungerat, den har kostat mycket pengar utan att ge någon utdelning. Nu blir det billigare att bygga, säger Stefan Attefall.

Försäkringen kostar cirka 10 000-20 000 kronor att teckna, pengar som byggherren i framtiden kan lägga på annat. 

Läs mer
Regeringen slopar byggfelsförsäkringen
Dyr försäkring ger inget skydd
"Byggfelsförsäkringen en falsk trygghet"
Försäkringar vid bygget

Diskutera i forumet:
Byggfelsförsäkringen avskaffas