Mest populära rummet i huset

Vår medlem krillek's nyrenoverade kök.

Vår medlem krillek's nyrenoverade kök. Foto: Krillek

Vilket rum är det vi uppskattar mest i huset, och vad väljer vi helst att prioritera för inredning?

När hushållen får lista vilket rum som är det de tycker bäst om i huset svarar hälften av respondenterna vardagsrummet. Men undersökningen, som genomförts av SIFO på uppdrag av Skanska, säger samtidigt att det inte är det rummet vi spenderar mest pengar på. Istället är det andrapristagaren i popularitetstävlingen som får mest omvårdnad: köket.

– Köket har länge betraktats som hemmets hjärta och i dag används det till så mycket mer än bara matlagning. Det är en av de viktigaste sällskapsytorna vi har i våra hem. Många bostadsköpare är därför beredda att lägga ned det lilla extra på inredningen till köket. Och på så sätt skapa ett personligt rum med hög trivselfaktor, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Bland de inredningsval vi prioriterar högst är bänkskiva och vitvaror i toppen på listan. Därefter kommer badrummets olika delar, exempelvis kakel och klinkers - trots att bara två procent svarar att badrummet är deras favoritrum.

Att vi väljer att renovera och piffa just kök och badrum har dock inte bara med de boendes levnadsvanor att göra. Det handlar även om att det är de rum som ger bäst intryck vid en försäljning, och att den som bor i hemmet vill ha säkra och moderna lösningar som inte påverkar huset negativt. 

Undersökningen visar även att vi använder köket som umgänges- och arbetsplats. En majoritet svarar att de gillar att vara där när de umgås med vänner, samt använder köket när de läser läxor eller arbetar.