Ekonomi

Mäklarna tror inte på fallande huspriser

Avmattning till trots så tror inte mäklarna att bostadspriserna är på väg neråt.

Mäklarna tror inte att huspriserna kommer att falla.

Mäklarna tror inte att huspriserna kommer att falla. Foto: Marlén Eskilsson.

Det talas då och då om att Sverige befinner sig i en bostadsbubbla, och att om den spricker så faller bostadspriserna. Men enligt SBAB:s mäklarbarometer är det just nu låg risk för fallande priser.

Mäklare i storstadsregionerna sätter risken för fallande priser till 15 procent, vilket är samma nivå som förra året. Detta trots att vi sett en avmattning på priserna i de senaste mätningarna från Statistiska Centralbyrån och liknande institut.

Vissa förändringar har dock skett i prognosen från mäklarna. I Stockholm har sannolikheten för prisfall minskat. Sett till enbart husmarknaden har siffran från föregående år - 18 procent - minskat till 9 procent. Samtidigt har risken, enligt mäklarna, ökat marginellt i Göteborg och Malmö - från 14 till 16 procent.

- Det är intressant att sannolikheten för prisfall reviderats ned i Stockholm men höjts i Göteborg och Malmö. På senare tid har priserna ökat lite långsammare i Stockholm än i resten av landet. Kanske har vi en mjuklandning på gång, och vi ser den först i Stockholm, säger Tor Borg, chefekonom hos SBAB.

Tittar vi enbart på huspriserna i landet som helhet värderas risken för prisfall till 14 procent, det är 1 procent lägre än 2016.

- Min egen bedömning är att sannolikheten för prisfall ligger kring 10-20 procent, så storstadsmäklarnas genomsnittliga bedömning låter rimlig. Däremot är det oroande att nästan hälften av alla mäklare helt förkastar möjligheten till prisfall. Det tyder på att många har en övertro på fortsatta prisökningar och att det är upplagt för negativa överraskningar framöver, säger Tor Borg.