Ekonomi

Mäklarna bedömer husmarknaden som fortsatt het

Priserna på hus fortsätter att stiga, det märker även mäklarna.

När vi nu går in i sommarmånader och semestrar förväntas husmarknaden svalna lite, men i skrivande stund ligger den fortfarande på en hög nivå. Enligt Mäklarstatistik har det sålts 14 procent fler bostäder under året än vad det gjorde under samma period förra året.

Att marknaden är het märks också på priserna. Igår rapporterade Statistiska Centralbyrån att huspriserna fortsätter uppåt i långsam men ihållande takt. Även mäklarna rapporterar ökningar.

- Årstakten i både storstäderna och övriga landet fortsätter ligga på höga nivåer. Årsprisökningarna på villor ligger på +9 procent för Stor-Malmö, +13 procent för Stor-Göteborg och Stor-Stockholm i topp med +16 procent, säger Per-Arne Sandegren analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Mäklarstatistiks rapport visar på en 5-procent husprisökning på riksnivå under den senaste tremånadersperioden. Lite motsägelsefullt toppar Gotland listan på län där priserna ökat mest, rapporten visar på 8 procent upp. Samtidigt säger SCB:s mätningar att där varit en 6-procentig minskning. Enligt Mäklarstatistik står Kronoberg för den största minskningen med sina -4 procent.

- Det är intressant att notera att det skrotade amorteringskravet inte verkar ha kylt av marknaden, säger Staffan Tell, talesperson hos Hemnet.