Ekonomi

Majoritet av mäklarna tror att prisbotten är nådd

Mäklarna tror att prisfallet beror på medierapporteringen och att botten nu är nådd.

Många mäklare tror att prisfallet på bostäder är över, några tror att det kommer att fortsätta.

Många mäklare tror att prisfallet på bostäder är över, några tror att det kommer att fortsätta. Foto: Mäklarsamfundet.

En majoritet, om än knapp, av ett stort antal mäklare tillfrågade av Mäklarsamfundet tror att prisfallet nu kommer att bromsa in eftersom botten är nådd. De gör analysen att höstens och vinterns prisfall främst berott på psykologiska faktorer framkallade av medierapporteringen - inte amorteringskrav eller andra mer hårda faktorer.

- Vår bedömning är att det inte kommer sjunka mer generellt. Och vår förhoppning är att det inte tar fullt lika lång tid att sälja, att köpare och säljare har hittat en nivå där båda känner sig bekväma med att göra affär. Att de inte är lika mycket i otakt som i höstas, säger Catharina Lager Sundberg, vd och fastighetsmäklare på Karlsson & Uddare, till Dagens Industri.

Totalt handlar det om 52 procent av mäklarna som tror att prisbotten är nådd. Men även en betydande andel tror på fortsatt prisfall, 36 procent.

90 procent av de tillfrågade anser att media är de som främst påverkat prisfallet - både på småhusmarknaden och bostadsrättsmarknaden. Därefter kommer en allmän oro och bankernas restriktiva utlåning. Det ökade utbudet ligger först på plats fyra.

- Jag är förvånad. Det är klart vi har sett en höst som har påverkats av de mjuka psykologiska faktorerna. Men att det är så fullständigt dominerande är förvånande, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet.