Ekonomi

Lockpriser leder till ny fördjupad granskning av mäklarna

Antalet anmälningar om lockpriser har ökat med 150 procent på ett års tid.

Färska siffror visar att anmälningarna om lockpriser ökat med 150 procent sedan motsvarande tidpunkt förra året, och att de nu ligger högre än vad de gjorde under rekordåret 2011. De eskalerande lockpriserna har fått Fastighetsmäklarinspektionen att dra öronen åt sig. Enligt uppgift till Dagens Nyheter tänker de genomgöra en fördjupad granskning av mäklarna under nästa år.

Den senaste fördjupade granskningen som Fastighetsmäklarinspektionen genomfört var 2010-2012. Den ska ha lett till 38 disciplinära påföljder, varav flera ska ha överklagats och upphävts.

– Det är klart att det inte ska finnas lockpriser och vi har ögonen på den här frågan. Det är nytt för i år att det återigen har kommit in så många anmälningar om lockpriser. Så nästa år ska vi göra en fördjupad granskning av mäklarna igen, säger Fastighetsmäklarinspektionens chef Eva Westberg.

Hon påpekar dock att det faktum att anmälningarna ökar igen mest sannolikt beror på att det är en het bostadsmarknad, och har varit så under hela året, med få objekt till salu och många spekulanter. Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, säger samtidigt att acceptpriset förlorat sin effektivitet vilket bidrar till att prisgapet ökar. Slutligen har vi Rosane Hungria Gunnelin, forskare vid KTH, som påpekar att systemet med ej bindande bud också bidrar till den här trenden.

– Jag ser flera problem med hur budgivningar fungerar i Sverige och jag kan inte förstå varför den frågan inte diskuteras mer, säger hon.