Ekonomi

Kostsamt att bygga om skyddsrum fel

En bunker som var till salu för en tid sedan.

En bunker som var till salu för en tid sedan. Bild: Fortifikationsverket.

Många skyddsrum ägs i privat regi idag. I och med det säkerhetspolitiska läget besiktigas de nu löpande.

Staten har sålt ut en rad skyddsrum, varav flera till privatpersoner, men bland de som äger dem är det inte alla som agerar korrekt när det kommer till underhållet. Även om du får använda rummet till annat under fredstid måste det kunna återställas på 48 timmar. Enligt Bengt Åstrand, Stockholms fastighetsbesiktning AB, är det många som får en chock när han vid besiktning berättar att de måste riva det de byggt.

– De blir förskräckta. De kan reglerna men chansar väl ändå. Jag tror inte att de har tänkt på att allt i skyddsrummet måste servas och kommer att inspekteras. Till exempel får man inte ha kakel på väggarna eller i taket eftersom det kommer att flyga iväg om det kommer en tryckvåg av en bomb, säger Bengt Åstrand till Helagotland.se.

Eftersom det säkerhetspolitiska läget försämrats har skyddsrummens status återigen blivit högaktuell. Det innebär att många kommer att åka på oväntade kostnader. Bengt Åstrand berättar att majoriteten av rummen byggts om, och att många av dem används som badrum eller garage. Har de då byggts om för kraftigt får ägaren ett par månader på sig att återställa rummet till godkänt skick och därefter blir det ombesiktning.

Ibland känner ägaren inte till reglerna. Det kan till exempel handla om att den ursprungliga ägaren byggt om rummet och därefter har den nya ägaren tagit över utan att känna till skyddsrummet.

Totalt finns det cirka 65 000 skyddsrum i Sverige.